Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Zemlja i nebo Žaka Dorma

Zemlja i nebo Žaka Dorma

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Andrei Makine


ISBN:

86-7448-198-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M2096

Broj strana:

133

Težina:

274 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

11,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Zemlja i nebo Žaka Dorma, hronika jedne romantične ljubavi, zapravo je posljednji dio francusko-ruske trilogije Andreja Makina, pored Francuskog zaveštanja i Rekvijema za Istok.

Sredinom šezdesetih godina, negdje u Sovjetskom Savezu, jedno sirotište prihvata djecu čiji očevi-heroji, nepravedno osuđeni, nisu nikada bili rehabilitovani. Život u sirotištu oscilira između dvije tegobne krajnosti, izgradnje kanala za navodnjavanje u susjednom kolhozu i nepodnošljivih vrijeđanja vršnjaka. Ali za pripovjedača postoji Aleksandra - njegova tetka - koja ga prima svake subote. Ona mu nudi, pri kraju svoga života, ono što joj je najdraže - francuski jezik.

Jednog dana Aleksandra mu pripoveda o Žaku Dormu, svojoj ljubavi koja je trajala samo nedelju dana. Pošto je pobjegao iz njemačkog logora, Žak Dorm prelazi rusku granicu 1942. Rusi ga najprije tretiraju kao špijuna koga su ubacili Njemci, a potom u njemu otkrivaju istinskog asa avijacije. Vrlo brzo je postao član eskadrile Alsib, tajnog vazdušnog mosta između Aljaske i srca Sibira, kojim je prebačeno preko 8000 američkih aviona za Rusiju. Sam Žak Dorm ih je prebacio oko trista. Početkom 1945, prije nego što će poslednji put poletjeti da obavi isti plemeniti zadatak, upoznaje Aleksandru.

Vrijeme zajedničkog života bilo je tako kratko da im se sve dešavalo prvi i poslednji put... Avijatičar, došao iz daleke zemlje, sreće ženu iz iste zemlje i, za nekoliko dana u gradu od koga će uskoro ostati samo ruševine, među njima se rađa ljubav. Zatim odlazi na drugi kraj svijeta, da bi prebacio avione namjenjen frontu, i strada u udesu na jednom glečeru, pod sivim nebom polarnog kruga.

  • Originalni naziv: La terre et le ciel de...
  • Prevodilac: Anđa Petrović
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Zemlja i nebo Žaka Dorma, hronika jedne romantične ljubavi, zapravo je posljednji dio francusko-ruske trilogije Andreja Makina, pored Francuskog zaveštanja i Rekvijema za Istok. Sredinom šezdesetih godina, negdje u Sovjetskom Savezu, jedno sirotište prihvata djecu čiji očevi-heroji, nepravedno osuđeni, nisu nikada bili rehabilitovani. Život u sirotištu oscilira između dvije tegobne krajnosti, izgradnje kanala za navodnjavanje u susjednom kolhozu i nepodnošljivih vrijeđanja vršnjaka. Ali za pripovjedača postoji Aleksandra - njegova tetka - koja ga prima svake subote. Ona mu nudi, pri kraju svoga života, ono što joj je najdraže - francuski jezik. Jednog dana Aleksandra mu pripoveda o Žaku Dormu, svojoj ljubavi koja je trajala samo nedelju dana. Pošto je pobjegao iz njemačkog logora, Žak Dorm prelazi rusku granicu 1942. Rusi ga najprije tretiraju kao špijuna koga su ubacili Njemci, a potom u njemu otkrivaju istinskog asa avijacije. Vrlo brzo je postao član eskadrile Alsib, tajnog vazdušnog mosta između Aljaske i srca Sibira, kojim je prebačeno preko 8000 američkih aviona za Rusiju. Sam Žak Dorm ih je prebacio oko trista. Početkom 1945, prije nego što će poslednji put poletjeti da obavi isti plemeniti zadatak, upoznaje Aleksandru. Vrijeme zajedničkog života bilo je tako kratko da im se sve dešavalo prvi i poslednji put... Avijatičar, došao iz daleke zemlje, sreće ženu iz iste zemlje i, za nekoliko dana u gradu od koga će uskoro ostati samo ruševine, među njima se rađa ljubav. Zatim odlazi na drugi kraj svijeta, da bi prebacio avione namjenjen frontu, i strada u udesu na jednom glečeru, pod sivim nebom polarnog kruga.

Dodatne informacije

Izdavač Paideia
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter