Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Novele o ženi

Novele o ženi

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Ivo Andrić


ISBN:

978-86-521-0968-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2275

Broj strana:

296

Težina:

405 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Sve Andrićeve novele sabrane u dve knjige!
Put Alije Đerzeleza
Mara milosnica
Anikina vremena
Nemirna godina
Jelena, žena koje nema

Žena... je više jedan otrgnut dio prirode koji, pod izgledom i imenom ličnosti, ponavlja, u malom, kratkovekom i ograničenom obliku, sve vječite i velike procese prirode. Dok je dijete, ona je djetinjstvo i sva draž detinjstva; kad je ljubav, onda je sva samo sila i ljepota ljubavi; kad zamrzi, onda je mržnja i ne zna za druge zakone do one koji vode i pokreću lavine, vatru ili poplavu; dok boluje, dotle je samo bolest i bol i strah od smrti i borba protiv nje, bez sjećanja na sve što je bilo prije bolesti i što bi moglo biti poslije ozdravljenja. I tako u svemu. I tako do kraja. Tek tamo negdje, iza poslednjeg daha, u opštem i zajedničkom ćutanju, gdje se ništa ne kreće i gdje niko ne misli, nalazi i ona svoje mjesto među svima. Ivo Andrić

Ciklus Novele o ženi predstavlja sublimaciju Andrićevog umjetničkog sagledavanja i razumijevanja žene kao teme u njegovom pripovjedačkom opusu. U prvoj noveli iz davne 1920. godine književno se uobličava misao o tajnovitim i često neprohodnim putevima koji vode do ženskog srca (Put Alije Đerzeleza).

U tri novele iz kasnijeg piščevog stvaralaštva govori se o nesrećnoj ili predodređenoj sudbini žene u vrijeme turske uprave u bosanskom vilajetu (Mara milosnica, Anikina vremena, Nemirna godina). Najzad, neobična priča Jelena, žena koje nema zapravo je Andrićeva predstava o ženi kao metafori, projekciji čovjekove potrage za smislom, himeri koju ne može da dosegne, ali za kojom vječno čezne, u snu i na javi.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Sve Andrićeve novele sabrane u dve knjige! Put Alije Đerzeleza Mara milosnica Anikina vremena Nemirna godina Jelena, žena koje nema Žena... je više jedan otrgnut dio prirode koji, pod izgledom i imenom ličnosti, ponavlja, u malom, kratkovekom i ograničenom obliku, sve vječite i velike procese prirode. Dok je dijete, ona je djetinjstvo i sva draž detinjstva; kad je ljubav, onda je sva samo sila i ljepota ljubavi; kad zamrzi, onda je mržnja i ne zna za druge zakone do one koji vode i pokreću lavine, vatru ili poplavu; dok boluje, dotle je samo bolest i bol i strah od smrti i borba protiv nje, bez sjećanja na sve što je bilo prije bolesti i što bi moglo biti poslije ozdravljenja. I tako u svemu. I tako do kraja. Tek tamo negdje, iza poslednjeg daha, u opštem i zajedničkom ćutanju, gdje se ništa ne kreće i gdje niko ne misli, nalazi i ona svoje mjesto među svima. Ivo Andrić Ciklus Novele o ženi predstavlja sublimaciju Andrićevog umjetničkog sagledavanja i razumijevanja žene kao teme u njegovom pripovjedačkom opusu. U prvoj noveli iz davne 1920. godine književno se uobličava misao o tajnovitim i često neprohodnim putevima koji vode do ženskog srca (Put Alije Đerzeleza). U tri novele iz kasnijeg piščevog stvaralaštva govori se o nesrećnoj ili predodređenoj sudbini žene u vrijeme turske uprave u bosanskom vilajetu (Mara milosnica, Anikina vremena, Nemirna godina). Najzad, neobična priča Jelena, žena koje nema zapravo je Andrićeva predstava o ženi kao metafori, projekciji čovjekove potrage za smislom, himeri koju ne može da dosegne, ali za kojom vječno čezne, u snu i na javi.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter