Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.973

Facebook slicica

Katalog

Intelektualna istorija Evrope

Intelektualna istorija Evrope

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Marvin Peri


ISBN:

978-86-712-631-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B0776

Broj strana:

629

Težina:

465 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

54,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Tokom vekova mislioci Zapada raspravljali su o suštinskim pitanjima ljudskog postojanja. U tom procesu oni su stvarali i instrumente racionalnog mišljenja omogućivši sistematsko istraživanje fizičke prirode i ljudske kulture. Začeli su ideju političke slobode i priznali unutrašnju vrednost pojedinca. Intelektualna istorija Evrope, iz pera Marvina Perija, napisana je sa uverenjem da intelektualna tradicija Zapada ima nešto vredno da saopšti izučavaocima. Bez razumevanja istorijske evolucije ovih suštinskih ideala zapadnog sveta, kao i načina na koji su bili skovani, tumačeni, primenjivani, kako im se suprotstavljalo, kako su bili narušavani i branjeni, bila bi smanjena naša mogućnost da ih istinski prihvatimo.

Intelektualna istorija Evrope donosi dva uvodna poglavlja koja govore o temeljima i razvoju zapadne misli u antičkom svetu, u srednjem veku, kao i na početku savremenog doba. Međutim, sve ključne ideje Zapada ne proističu iz strogo razumskih sagledavanja osnovnih, pa i najvećih pitanja postojanja. Stoga ova knjiga posvećuje značajnu pažnju i temi pojave iracionalnog u evropskom mišljenju, budući da su mnoge ideje, koje se slobodno mogu okarakterisati kao iracionalne, u velikoj meri uticale na svest savremene Evrope. Brojni evropski mislioci veličali su iracionalno, a drugi su pak pokušavali da shvate njegov odraz u umetnosti, u kulturi, ali i političkom mišljenju. Jer, prema Perijevom mišljenju, iracionalno se javljalo i kao izraz ekstremnog nacionalizma, fašizma, pa i rasizma.

Intelektualna istorija Evrope, može da bude korisna knjiga za široki auditorijum ali posebno za studente, jer Peri u uvodima pojedinih poglavlja daje pregled najvažnijih problema, komplikovane ideje jednostavno i jasno objašnjava, a i za ideje i za mislioce ponudio je neophodan istorijski kontekst.

  • Prevodilac: Đorđe Krivokapić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Tokom vekova mislioci Zapada raspravljali su o suštinskim pitanjima ljudskog postojanja. U tom procesu oni su stvarali i instrumente racionalnog mišljenja omogućivši sistematsko istraživanje fizičke prirode i ljudske kulture. Začeli su ideju političke slobode i priznali unutrašnju vrednost pojedinca. Intelektualna istorija Evrope, iz pera Marvina Perija, napisana je sa uverenjem da intelektualna tradicija Zapada ima nešto vredno da saopšti izučavaocima. Bez razumevanja istorijske evolucije ovih suštinskih ideala zapadnog sveta, kao i načina na koji su bili skovani, tumačeni, primenjivani, kako im se suprotstavljalo, kako su bili narušavani i branjeni, bila bi smanjena naša mogućnost da ih istinski prihvatimo. Intelektualna istorija Evrope donosi dva uvodna poglavlja koja govore o temeljima i razvoju zapadne misli u antičkom svetu, u srednjem veku, kao i na početku savremenog doba. Međutim, sve ključne ideje Zapada ne proističu iz strogo razumskih sagledavanja osnovnih, pa i najvećih pitanja postojanja. Stoga ova knjiga posvećuje značajnu pažnju i temi pojave iracionalnog u evropskom mišljenju, budući da su mnoge ideje, koje se slobodno mogu okarakterisati kao iracionalne, u velikoj meri uticale na svest savremene Evrope. Brojni evropski mislioci veličali su iracionalno, a drugi su pak pokušavali da shvate njegov odraz u umetnosti, u kulturi, ali i političkom mišljenju. Jer, prema Perijevom mišljenju, iracionalno se javljalo i kao izraz ekstremnog nacionalizma, fašizma, pa i rasizma. Intelektualna istorija Evrope, može da bude korisna knjiga za široki auditorijum ali posebno za studente, jer Peri u uvodima pojedinih poglavlja daje pregled najvažnijih problema, komplikovane ideje jednostavno i jasno objašnjava, a i za ideje i za mislioce ponudio je neophodan istorijski kontekst.

Dodatne informacije

Izdavač Clio
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter