Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Ilhamijin put u smrt

Ilhamijin put u smrt

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Rešad Kadić


ISBN:

9789958232015

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D5092

Broj strana:

133

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,60 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Pripovijest Ilhamijin put u smrt inspirirana je tragičnom sudbinom Abdulvehhaba Ilhamije (1773.-1821.), pjesnika na bosanskom, turskom i arapskom jeziku, šejha, narodnog učitelja i tribuna. Ovaj pjesnik bogatog i raznovrsnog djela neobičan je i po svom životnom putu. Predani sufija je u svojoj poeziji i uživotu, smjeran i čestit kako to zahtijeva Božiji zakon.

Njegov pjesnički zanos i duša bogougodnika sudaraju se sa surovom stvarnošću punom svakojakog zla. Ilhamija se buni na njemu jedini mogući način – svojom pjesmom. Ta pjesma razgaljuje dušu običnoga čovjeka, on je prihvata, a to već postaje opasno po vlast. Stoga tadašnji namjesnik na Bosni Dželaludin-paša poziva pjesnika u Travnik na odgovornost.

Rešad Kadić i započinje svoju priču na putu Ilhamijinom od rodnoga Žepča do Travnika. Pjesnik taj put prevaljuje pješke, svjestan od samog početka da mu je to posljednje putovanje. Ide polahko, sabirući se sam sa sobom. Cio put je smjenjivanje snoviđenja i stvarnosti. Ilhamiji i na san dolazi Paša, okrutan i već pripravan da ga kazni i tu, samo na trenutak, vidimo pjesnika slabog i uplašenog, da bi se, odmah nakon buđenja, odbranio od te slabosti prizivanjem Boga i pouzdanjem da će mu Božija milost podariti snage da istraje uspravan. I taj se kraj bliži pjesnikovim dolaskom u Travnik, tu se razrješava drama koja lebdi nad junakom tokom njegovoga puta.

Razgovor moćnika i pjesnika je kratak i konačan, jer su im pogledi na svijet sasvim oprečni. Ilhamiju vode u tvrđavu da ga zadave, a on, s uzdanjem u Boga, korača te posljednje korake zadovoljan što je ostao čvrst i ustrajan. Ilhamijin tragični kraj zbog pjesničkog bunta je bez primjera u našoj historiji književnosti. Međutim, pisac je ovog pjesnika idealizirao do te mjere da se on – u jednom snu, na ispitu pred melekima koji traže da se prisjeti svojih loših postupaka – ne može sjetiti nijednog grijeha koji bi zavrijedio pokajanje. I inače, kroz cijelu priču, osjeća se romantičarska zanesenost pisca svojim glavnim likom i njegovom sudbinom.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Pripovijest Ilhamijin put u smrt inspirirana je tragičnom sudbinom Abdulvehhaba Ilhamije (1773.-1821.), pjesnika na bosanskom, turskom i arapskom jeziku, šejha, narodnog učitelja i tribuna. Ovaj pjesnik bogatog i raznovrsnog djela neobičan je i po svom životnom putu. Predani sufija je u svojoj poeziji i uživotu, smjeran i čestit kako to zahtijeva Božiji zakon. Njegov pjesnički zanos i duša bogougodnika sudaraju se sa surovom stvarnošću punom svakojakog zla. Ilhamija se buni na njemu jedini mogući način – svojom pjesmom. Ta pjesma razgaljuje dušu običnoga čovjeka, on je prihvata, a to već postaje opasno po vlast. Stoga tadašnji namjesnik na Bosni Dželaludin-paša poziva pjesnika u Travnik na odgovornost. Rešad Kadić i započinje svoju priču na putu Ilhamijinom od rodnoga Žepča do Travnika. Pjesnik taj put prevaljuje pješke, svjestan od samog početka da mu je to posljednje putovanje. Ide polahko, sabirući se sam sa sobom. Cio put je smjenjivanje snoviđenja i stvarnosti. Ilhamiji i na san dolazi Paša, okrutan i već pripravan da ga kazni i tu, samo na trenutak, vidimo pjesnika slabog i uplašenog, da bi se, odmah nakon buđenja, odbranio od te slabosti prizivanjem Boga i pouzdanjem da će mu Božija milost podariti snage da istraje uspravan. I taj se kraj bliži pjesnikovim dolaskom u Travnik, tu se razrješava drama koja lebdi nad junakom tokom njegovoga puta. Razgovor moćnika i pjesnika je kratak i konačan, jer su im pogledi na svijet sasvim oprečni. Ilhamiju vode u tvrđavu da ga zadave, a on, s uzdanjem u Boga, korača te posljednje korake zadovoljan što je ostao čvrst i ustrajan. Ilhamijin tragični kraj zbog pjesničkog bunta je bez primjera u našoj historiji književnosti. Međutim, pisac je ovog pjesnika idealizirao do te mjere da se on – u jednom snu, na ispitu pred melekima koji traže da se prisjeti svojih loših postupaka – ne može sjetiti nijednog grijeha koji bi zavrijedio pokajanje. I inače, kroz cijelu priču, osjeća se romantičarska zanesenost pisca svojim glavnim likom i njegovom sudbinom.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter