Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Historija Kuranskog teksta od objave do kompilacije

Historija Kuranskog teksta od objave do kompilacije

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958-23-382-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2429

Broj strana:

452

Težina:

890 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

49,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Muhamed Mustafa el-A’zami je jedan od vodećih naučnika hadisa u svijetu. Do sada je napisao više izvanrednih naslova iz područja hadisa i oni su već nazaobilazni za one koji se temeljitije bave ovom plemenitom znanošću. To se posebno odnosi na knjige: Istraživanja rane hadiske literature, Hadiska metodologija i literatura, Istraživanja iz Vjerovjesnikovog hadisa, Vjerovjesnikovi pisari, Kritički metod kod muhaddisa i dr.

Ova knjiga - Historija kur’anskog teksta - donosi uvod u historiju Kur’ana, njegovo bilježenje i njegovo sabiranje. Uz to, jedna njena trećina posvećena je Starom i Novom zavjetu i ispisivanjima tih dviju svetih knjiga.

Knjiga ima ukupno tri dijela, koja čini dvadeset i jedno poglavlje. U prvom dijelu dat je iscrpan prikaz okolnosti i izazova koji su pratili nastanak, zapisivanje i sabiranje kur’anskih ispisnina u jednu zbirku, te unutrašnje raspoređivanje kur’anskog teksta, kao i razvoj njegove grafije kroz vrijeme. Sve je to propraćeno i odgovarajućim faksimilima datim u boji. Značajnu pažnju autor je posvetio i studijama o postojećim mushafima koji se pripisuju trećem halifi hzr. Osmanu, kao i Ibn Mesudovom mushafu, koji se, navodno, razlikovao od ovog oficijelnog, na čemu insistiraju mnogi orijentalisti.

Sav drugi dio knjige posvećen je istraživanju biblijskih pisama, odnosno nastajanju, zapisivanju i iskrivljavanju Starog i Novog zavjeta. Ova istraživanja u cijelosti se zasnivaju na radovima jevrejskih i kršćanskih autora, dok je treći dio knjige posvećen orijentalističkim istraživanjima ovoga pitanja i odgovaranjima na njihove tvrdnje.

Knjiga Historija kur’anskog teksta - od objave do kompilacije jedna je od onih knjiga koje svojom snagom potiskuju i u sjenu bacaju skoro sve druge publikacije čiji su se autori bavili istraživanjem predmetnog pitanja. Na našim prostorima ona će trajno imati svoju aktuelnost.

  • Prevodilac: Džemaludin Latić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2014
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Muhamed Mustafa el-A’zami je jedan od vodećih naučnika hadisa u svijetu. Do sada je napisao više izvanrednih naslova iz područja hadisa i oni su već nazaobilazni za one koji se temeljitije bave ovom plemenitom znanošću. To se posebno odnosi na knjige: Istraživanja rane hadiske literature, Hadiska metodologija i literatura, Istraživanja iz Vjerovjesnikovog hadisa, Vjerovjesnikovi pisari, Kritički metod kod muhaddisa i dr. Ova knjiga - Historija kur’anskog teksta - donosi uvod u historiju Kur’ana, njegovo bilježenje i njegovo sabiranje. Uz to, jedna njena trećina posvećena je Starom i Novom zavjetu i ispisivanjima tih dviju svetih knjiga. Knjiga ima ukupno tri dijela, koja čini dvadeset i jedno poglavlje. U prvom dijelu dat je iscrpan prikaz okolnosti i izazova koji su pratili nastanak, zapisivanje i sabiranje kur’anskih ispisnina u jednu zbirku, te unutrašnje raspoređivanje kur’anskog teksta, kao i razvoj njegove grafije kroz vrijeme. Sve je to propraćeno i odgovarajućim faksimilima datim u boji. Značajnu pažnju autor je posvetio i studijama o postojećim mushafima koji se pripisuju trećem halifi hzr. Osmanu, kao i Ibn Mesudovom mushafu, koji se, navodno, razlikovao od ovog oficijelnog, na čemu insistiraju mnogi orijentalisti. Sav drugi dio knjige posvećen je istraživanju biblijskih pisama, odnosno nastajanju, zapisivanju i iskrivljavanju Starog i Novog zavjeta. Ova istraživanja u cijelosti se zasnivaju na radovima jevrejskih i kršćanskih autora, dok je treći dio knjige posvećen orijentalističkim istraživanjima ovoga pitanja i odgovaranjima na njihove tvrdnje. Knjiga Historija kur’anskog teksta - od objave do kompilacije jedna je od onih knjiga koje svojom snagom potiskuju i u sjenu bacaju skoro sve druge publikacije čiji su se autori bavili istraživanjem predmetnog pitanja. Na našim prostorima ona će trajno imati svoju aktuelnost.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter