Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Ciljevi šerijata - Eš-Šatibijeva teorija

Ciljevi šerijata - Eš-Šatibijeva teorija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-23-468-2

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2258

Broj strana:

420

Težina:

594 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

41,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Ciljeve i intencije islamskog vjerozakona (Serijata) muslimani su nastojali dokučiti već od samog početka islama što je u vjeru unosilo dinamizam a u svakodnevni muslimanski život nove elemente oslobađajući mu snažan razvojni zamah i energiju.Teorija ciljeva Serijata će u stoljećima koja su uslijedila dobiti svoju punu valorizaciju i upotpunjenje, a čemu je veliki doprinos dao i andaluzijski učenjak Eš-Satibi (umro 790. god. po H.) u svom čuvenom djelu El-Muvafekat. Ovo Rejsunijevo djelo u širokom zahvatu predstavlja teoriju ciljeva Serijata u svjetlu onoga što je na tom planu uradio Eš-Satibi.

Teorija ciljeva Serijata je, kako se naznačava u uvodu ove knjige, jestrezultat ispravnog logičkog rezo­na, koji zaključuje da Allahov šerijat može biti samo Serijat mudrosti i milosti, Serijat pravde i pravičnosti, Serijat uravnoteženog uređenja i precizne procjene.”... Onaj koji proučava propise i izvore Serijata u različitim oblastima, otkrit će mnoge njihove mudrosti, razloge i ciljeve. Onaj koji istražuje njihove posljedice i rezultate, uočit će interese i koristi koje pribavljaju i štete koje otklanjaju. A onaj koji proučava i jedno i drugo, steći će potpunu i zaokruženu koncepciju ciljeva i nakana šerijata.

Knjiga je podijeljena u četiri tematska bloka, četiri dijela: 1. Ciljevi (el-mekosid) prije Eš-Satibija; 2. Eš-Satibi i njegova teorija; 3. Temeljni problemi Eš-Satibijeve teorije i 4. Opća valorizacija Eš-Satibijeve teorije.

Knjiga Ciljevi Serijata, koju je s arapskog jezika preveo dr. Enes Ljevaković, profesor šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, izuzetan je doprinos za bolje razumijevanje islamskog prava, njegovih uporišta i ciljeva koji se, primjenom njegovih odredaba, nastoje postići kako na individualnom, tako i na društvenom planu...

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2017
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x215
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ciljeve i intencije islamskog vjerozakona (Serijata) muslimani su nastojali dokučiti već od samog početka islama što je u vjeru unosilo dinamizam a u svakodnevni muslimanski život nove elemente oslobađajući mu snažan razvojni zamah i energiju.Teorija ciljeva Serijata će u stoljećima koja su uslijedila dobiti svoju punu valorizaciju i upotpunjenje, a čemu je veliki doprinos dao i andaluzijski učenjak Eš-Satibi (umro 790. god. po H.) u svom čuvenom djelu El-Muvafekat. Ovo Rejsunijevo djelo u širokom zahvatu predstavlja teoriju ciljeva Serijata u svjetlu onoga što je na tom planu uradio Eš-Satibi. Teorija ciljeva Serijata je, kako se naznačava u uvodu ove knjige, jestrezultat ispravnog logičkog rezo­na, koji zaključuje da Allahov šerijat može biti samo Serijat mudrosti i milosti, Serijat pravde i pravičnosti, Serijat uravnoteženog uređenja i precizne procjene.”... Onaj koji proučava propise i izvore Serijata u različitim oblastima, otkrit će mnoge njihove mudrosti, razloge i ciljeve. Onaj koji istražuje njihove posljedice i rezultate, uočit će interese i koristi koje pribavljaju i štete koje otklanjaju. A onaj koji proučava i jedno i drugo, steći će potpunu i zaokruženu koncepciju ciljeva i nakana šerijata. Knjiga je podijeljena u četiri tematska bloka, četiri dijela: 1. Ciljevi (el-mekosid) prije Eš-Satibija; 2. Eš-Satibi i njegova teorija; 3. Temeljni problemi Eš-Satibijeve teorije i 4. Opća valorizacija Eš-Satibijeve teorije. Knjiga Ciljevi Serijata, koju je s arapskog jezika preveo dr. Enes Ljevaković, profesor šerijatskog prava na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, izuzetan je doprinos za bolje razumijevanje islamskog prava, njegovih uporišta i ciljeva koji se, primjenom njegovih odredaba, nastoje postići kako na individualnom, tako i na društvenom planu...

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter