Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.042

Facebook slicica

Katalog

Znak

Znak

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Selma Kopić


ISBN:

978-9958-13-156-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B3677

Broj strana:

116

Težina:

250 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

(...) Kod školovanih govornika i pjesnika, kojima pripada i Selma Kopić, važnu ulogu imaju pravopisna pravila i grafijska konvencija stečena čitanjem i pisanjem. Šta više, dugogodišnjim predavanjima bosanskoga jezika, naša je pjesnikinja (i) u svoj opus do te mjere utemeljila pravopisna i leksikološka pravila, pa mi vidimo da pred sobom imamo, pored pjesničkoga talenta, u istoj osobi, i vrsnoga poznavatelja sredstava jezičnoga izričaja, poznavatelja jezika.
Vrlo je važno istaći da se pred nama nalazi knjiga jedne pjesnikinje, a ne pjesnika. Ne sviđa mi se sintagma žensko pismo (ecriture feminine, franc.; womens writing, engl.) termin koji je danas zaživio i koji je u općedruštvenoj uporabi pa time, svjesno ili nesvjesno, žensko pismo stavlja nasuprot muškome pismu. Unatoč mome stavu, u ovoj poeziji žensko je srce na dlanu, a duša žene do te mjere uočljiva i prepoznatljiva da se, naprosto, nameće potreba istaknuti to. Ženska umjetnost, izgleda, stvarno počinje postojati, ali za nju treba ući u ring. Jer, žensko i muško različito vole, zar ne?!
Zbirka je ovo ljubavne poezije. Puna je naša i svjetska književnost poezije pisane na ovu tematiku. Ali, kako je svaki čovjek zaseban stil, tako je i svaka ljubav i svaka ljubavna poruka, jedan poseban subjektivni svijet. Budući daje sloj subjektivnoga viđenja najvažniji u strukturi lirske pjesme, onda je ljubavni znak Selme Kopić jedna posebnost koja zaslužuje pomno praćenje. Ne želeći da postane potpuno pokazana i prokazana svojim biljegom, pjesnikinja ponekad malo skrene, i pokaže se drugačijom (.srušiš li me, dići ću se), ali u osnovi je njezina misaona bit, poruka jedne žene koja voli nešto/nekoga dalekoga i izgubljenoga.
Jako željenoga! Voli i želi - ne krije to. Otvorena je, ne samozatajna i krhka, nego jaka i iskrena.
Pjesme Selme Kopić prepoznate su kao vrijedne i objavljene u zbornicima u Bosni i Hercegovini i svijetu.
Veliki broj tih pjesama objavljen je i u zbirci poezije Znak koju imamo pred sobom. Kud ćeš bolju preporuku za kvalitetu i poetsku snagu ovoj zbirci i pjesnikinji Selmi Kopić?!
prof. dr. Marica Petrović

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2020
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 15x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

(...) Kod školovanih govornika i pjesnika, kojima pripada i Selma Kopić, važnu ulogu imaju pravopisna pravila i grafijska konvencija stečena čitanjem i pisanjem. Šta više, dugogodišnjim predavanjima bosanskoga jezika, naša je pjesnikinja (i) u svoj opus do te mjere utemeljila pravopisna i leksikološka pravila, pa mi vidimo da pred sobom imamo, pored pjesničkoga talenta, u istoj osobi, i vrsnoga poznavatelja sredstava jezičnoga izričaja, poznavatelja jezika. Vrlo je važno istaći da se pred nama nalazi knjiga jedne pjesnikinje, a ne pjesnika. Ne sviđa mi se sintagma žensko pismo (ecriture feminine, franc.; womens writing, engl.) termin koji je danas zaživio i koji je u općedruštvenoj uporabi pa time, svjesno ili nesvjesno, žensko pismo stavlja nasuprot muškome pismu. Unatoč mome stavu, u ovoj poeziji žensko je srce na dlanu, a duša žene do te mjere uočljiva i prepoznatljiva da se, naprosto, nameće potreba istaknuti to. Ženska umjetnost, izgleda, stvarno počinje postojati, ali za nju treba ući u ring. Jer, žensko i muško različito vole, zar ne?! Zbirka je ovo ljubavne poezije. Puna je naša i svjetska književnost poezije pisane na ovu tematiku. Ali, kako je svaki čovjek zaseban stil, tako je i svaka ljubav i svaka ljubavna poruka, jedan poseban subjektivni svijet. Budući daje sloj subjektivnoga viđenja najvažniji u strukturi lirske pjesme, onda je ljubavni znak Selme Kopić jedna posebnost koja zaslužuje pomno praćenje. Ne želeći da postane potpuno pokazana i prokazana svojim biljegom, pjesnikinja ponekad malo skrene, i pokaže se drugačijom (.srušiš li me, dići ću se), ali u osnovi je njezina misaona bit, poruka jedne žene koja voli nešto/nekoga dalekoga i izgubljenoga. Jako željenoga! Voli i želi - ne krije to. Otvorena je, ne samozatajna i krhka, nego jaka i iskrena. Pjesme Selme Kopić prepoznate su kao vrijedne i objavljene u zbornicima u Bosni i Hercegovini i svijetu. Veliki broj tih pjesama objavljen je i u zbirci poezije Znak koju imamo pred sobom. Kud ćeš bolju preporuku za kvalitetu i poetsku snagu ovoj zbirci i pjesnikinji Selmi Kopić?! prof. dr. Marica Petrović

Dodatne informacije

Izdavač Autor
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter