Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Promašene države - Zloporaba vlasti i napad na demokraciju

Promašene države - Zloporaba vlasti i napad na demokraciju

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Noam Chomsky


ISBN:

978-953-178-846-5

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

N5049

Broj strana:

335

Težina:

438 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

36,80 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Sjedinjene Američke Države učestalo nameću pravo vojnog interveniranja protiv promašenih država diljem svijeta. U knjizi koju smo s nestrpljenjem očekivali i koja predstavlja nastavak svjetskog bestselera Hegemonija ili opstanak, Noam Chomsky okreće priču i otkriva da Sjedinjene Države dijele brojna zajednička obilježja s ostalim promašenim državama – upravo zbog toga, Sjedinjene Države predstavljaju veliku prijetnju za Amerikance i čitav svijet.
Promašene države, piše Chomsky, nisu sposobne ili voljne „zaštititi svoje građane od nasilja ili potpunog uništenja“ te „smatraju kako su same izvan dosega domaćeg i međunarodnog prava“. Razmatrajući recentna zbivanja u vanjskoj i unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država, Chomsky otkriva planove Washingtona za dodatnu militarizaciju planeta, čime se uvelike uvećava opasnost od nuklearnog rata; razmatra opasne posljedice okupacije Iraka, govori o nasilnim smjenama režima i terorizmu te propituje izborni sustav Sjedinjenih Država koji je sačinjen s ciljem uklanjanja izvornih političkih alternativa i sprečavanja istinske demokracije.
Snažna, promišljena i iscrpno dokumentirana, knjiga Promašene države nudi opsežno razmatranje globalne supersile koja je davno prisvojila pravo na preoblikovanje drugih nacija. Sustavno razlažući sliku Sjedinjenih Država kao svjetskog uzora demokracije, Promašene države zasigurno su najkoncentriranije – i najvažnije – kritičko djelo Noama Chomskog.
„Chomsky je globalni fenomen... možda i najčitaniji kritičar američke vanjske politike u svijetu.“
- The New York Times Book Review
NOAM CHOMSKY autor je brojnih političkih bestselera, od djela Američka moć i novi mandarini iz 1960-ih do knjiga Hegemonija ili opstanak i Imperijalne težnje iz 2005. Kao profesor filozofije i lingvistike, predaje na Sveučilištu Massachusetts Institute of Technology, a živi u predgrađu Bostona, Massachusetts.

  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Sjedinjene Američke Države učestalo nameću pravo vojnog interveniranja protiv promašenih država diljem svijeta. U knjizi koju smo s nestrpljenjem očekivali i koja predstavlja nastavak svjetskog bestselera Hegemonija ili opstanak, Noam Chomsky okreće priču i otkriva da Sjedinjene Države dijele brojna zajednička obilježja s ostalim promašenim državama – upravo zbog toga, Sjedinjene Države predstavljaju veliku prijetnju za Amerikance i čitav svijet. Promašene države, piše Chomsky, nisu sposobne ili voljne „zaštititi svoje građane od nasilja ili potpunog uništenja“ te „smatraju kako su same izvan dosega domaćeg i međunarodnog prava“. Razmatrajući recentna zbivanja u vanjskoj i unutrašnjoj politici Sjedinjenih Država, Chomsky otkriva planove Washingtona za dodatnu militarizaciju planeta, čime se uvelike uvećava opasnost od nuklearnog rata; razmatra opasne posljedice okupacije Iraka, govori o nasilnim smjenama režima i terorizmu te propituje izborni sustav Sjedinjenih Država koji je sačinjen s ciljem uklanjanja izvornih političkih alternativa i sprečavanja istinske demokracije. Snažna, promišljena i iscrpno dokumentirana, knjiga Promašene države nudi opsežno razmatranje globalne supersile koja je davno prisvojila pravo na preoblikovanje drugih nacija. Sustavno razlažući sliku Sjedinjenih Država kao svjetskog uzora demokracije, Promašene države zasigurno su najkoncentriranije – i najvažnije – kritičko djelo Noama Chomskog. „Chomsky je globalni fenomen... možda i najčitaniji kritičar američke vanjske politike u svijetu.“ - The New York Times Book Review NOAM CHOMSKY autor je brojnih političkih bestselera, od djela Američka moć i novi mandarini iz 1960-ih do knjiga Hegemonija ili opstanak i Imperijalne težnje iz 2005. Kao profesor filozofije i lingvistike, predaje na Sveučilištu Massachusetts Institute of Technology, a živi u predgrađu Bostona, Massachusetts.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Ljevak
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter