Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Hegemonija ili opstanak

Hegemonija ili opstanak

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Noam Chomsky


ISBN:

978-86-84989-19-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0978

Broj strana:

296

Težina:

405 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Već više od pedeset godina Sjedinjene Države nastoje ostvariti veliku imperijalnu strategiju kojoj je cilj globalna dominacija. Pokazalo se da su naši vođe voljni - od kubanske raketne krize do ratova u Iraku - slijediti san o potpunoj prevlasti, bez obzira na cijenu. Bushova vlada danas ubrzava cijeli proces, gurajući nas prema krajnjim granicama imperijalnog nadzora, prema izboru između povlastica moći i Zemlje na kojoj je moguće održati život.

U knjizi Hegemonija ili opstanak Noam Chomsky raščlanjuje kako smo došli do ove točke, s kakvim se opasnostima suočavamo, te zašto su naši vladari voljni ugroziti budućnost čovječanstva. Impresivnom logikom, koja mu je zaštitni znak, Chomsky secira američko prisvajanje prava na globalnu prevlast, detaljno opisujući agresivnu politiku vlade SAD-a koja za cilj ima potpunu dominaciju u cijelome spektru. Pritom zorno prikazuje kako se najnovije manifestacije politike globalnog nadzora - od unilateralizma i razvrgavanja međunarodnih sporazuma do državnog terorizma i militarizacije svemira - spajaju i ujedinjuju unutar okvira ostvarivanja hegemonije koja u konačnici prijeti i samom opstanku naše vrste. U naše je doba, tvrdi on, imperijalna politika siguran recept za opću svjetsku pustoš.

Lucidna, precizna i temeljito dokumentirana, knjiga Hegemonija ili opstanak daleko je najaktualnije i najsveobuhvatnije autorovo djelo u posljednjih nekoliko godina. Odražavajući odlučan i jasan stav jednog od najutjecajnijih političkih mislilaca na svijetu, knjiga će nedvojbeno izazvati široke i dalekosežne rasprave.

Ako bi ste iz nekog razloga bili u mogućnosti da pročitate samo jednu knjigu na temu američkog imperijalizma, trebali biste izabrati ovu. U njoj je Čomski zasijao u najvećem svijetlu.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Već više od pedeset godina Sjedinjene Države nastoje ostvariti veliku imperijalnu strategiju kojoj je cilj globalna dominacija. Pokazalo se da su naši vođe voljni - od kubanske raketne krize do ratova u Iraku - slijediti san o potpunoj prevlasti, bez obzira na cijenu. Bushova vlada danas ubrzava cijeli proces, gurajući nas prema krajnjim granicama imperijalnog nadzora, prema izboru između povlastica moći i Zemlje na kojoj je moguće održati život. U knjizi Hegemonija ili opstanak Noam Chomsky raščlanjuje kako smo došli do ove točke, s kakvim se opasnostima suočavamo, te zašto su naši vladari voljni ugroziti budućnost čovječanstva. Impresivnom logikom, koja mu je zaštitni znak, Chomsky secira američko prisvajanje prava na globalnu prevlast, detaljno opisujući agresivnu politiku vlade SAD-a koja za cilj ima potpunu dominaciju u cijelome spektru. Pritom zorno prikazuje kako se najnovije manifestacije politike globalnog nadzora - od unilateralizma i razvrgavanja međunarodnih sporazuma do državnog terorizma i militarizacije svemira - spajaju i ujedinjuju unutar okvira ostvarivanja hegemonije koja u konačnici prijeti i samom opstanku naše vrste. U naše je doba, tvrdi on, imperijalna politika siguran recept za opću svjetsku pustoš. Lucidna, precizna i temeljito dokumentirana, knjiga Hegemonija ili opstanak daleko je najaktualnije i najsveobuhvatnije autorovo djelo u posljednjih nekoliko godina. Odražavajući odlučan i jasan stav jednog od najutjecajnijih političkih mislilaca na svijetu, knjiga će nedvojbeno izazvati široke i dalekosežne rasprave. Ako bi ste iz nekog razloga bili u mogućnosti da pročitate samo jednu knjigu na temu američkog imperijalizma, trebali biste izabrati ovu. U njoj je Čomski zasijao u najvećem svijetlu.

Dodatne informacije

Izdavač Rubikon
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter