Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Obnova bosanskih utopija

Obnova bosanskih utopija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Nerzuk Ćurak


ISBN:

9958-587-13-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K3021

Broj strana:

188

Težina:

261 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

29,30 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Podnaslov ove knjige glasi: Politologija, Politička filozofija i Sociologija Dejtonske države i društva.

Uvodni pasus predgovora je doista depresivan: Trilogija je završena. Nakon Geopolitike kao sudbine (2002) i Dejtonskog nacionalizma (2004), knjiga koja je pred vama zadaje završni udarac mrtvom dejtonskom kljusetu, naivno priželjkujući smrt tog žilavog protubosanskog konja.

U stvarnosti, međutim, dejtonsko kljuse je i žilavo i živahno, što priznaje i autor, naivno priželjkujući smrt tog žilavog protubosanskog konja.

Formulacija koja najviše zbunjuje glasi - šta je to danas probosansko a šta protubosansko? Zbunjuje stoga što ni nakon jedanaest godina od zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma manjka minimum saglasnosti - šta je to BiH danas?

Nema asaglasnosti oko karaktera rata, mada sve strane kao argument potežu istinu kao jednu i nedjeljivu, što je kao sintagma pusta fikcija, a u bh. Uslovima čista besmislica. Još je prije jednog vijeka Oskar Vajld rekao kako apsolutna istina ne postoji, jer je relativna i kontekstualna. Kontekst je upravo izvorišno i ishodišno mjesto svih sporova post-Dejtonske BiH.

Sam naslov knjige sugeriše otvaranje izvjesnih perspektiva i nada, čega je u tekstu malo, ali je rasprava na promociji knjige, a u kontekstu permanentne krize identiteta, zapravo potvrdila autorovu tezu o BiH kao uopijskom projektu.

Knjiga Nerzuka Ćurka spada u političku sociologiju i političku filozofiju. Važno je istaknuti dvije odlike ove knjige koje je čine iznimno vrijednom ne samo u našem društveno-političkom kontekstu nego i u jugoistočno-evropskom, pa i u europskom i svjetsko-političkom kontekstu. Ćurak dokazuje da ne postoji moralno neutralno mišljenje, moralno neutralna politika, sociologija, ili filozofija. Pretpostavka svakog ljudskog djelovanja jest etika kao prva filozofija, jasnije rečeno, etički principi koji obavezuju svako ljudsko biće. Druga odlika knjige jeste njegova oslobođenost od dviju najopasnijih ideologija našeg vremena: od ideologije komunizma i od ideologije nacionalizma.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2006
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 200x135
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Podnaslov ove knjige glasi: Politologija, Politička filozofija i Sociologija Dejtonske države i društva. Uvodni pasus predgovora je doista depresivan: Trilogija je završena. Nakon Geopolitike kao sudbine (2002) i Dejtonskog nacionalizma (2004), knjiga koja je pred vama zadaje završni udarac mrtvom dejtonskom kljusetu, naivno priželjkujući smrt tog žilavog protubosanskog konja. U stvarnosti, međutim, dejtonsko kljuse je i žilavo i živahno, što priznaje i autor, naivno priželjkujući smrt tog žilavog protubosanskog konja. Formulacija koja najviše zbunjuje glasi - šta je to danas probosansko a šta protubosansko? Zbunjuje stoga što ni nakon jedanaest godina od zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma manjka minimum saglasnosti - šta je to BiH danas? Nema asaglasnosti oko karaktera rata, mada sve strane kao argument potežu istinu kao jednu i nedjeljivu, što je kao sintagma pusta fikcija, a u bh. Uslovima čista besmislica. Još je prije jednog vijeka Oskar Vajld rekao kako apsolutna istina ne postoji, jer je relativna i kontekstualna. Kontekst je upravo izvorišno i ishodišno mjesto svih sporova post-Dejtonske BiH. Sam naslov knjige sugeriše otvaranje izvjesnih perspektiva i nada, čega je u tekstu malo, ali je rasprava na promociji knjige, a u kontekstu permanentne krize identiteta, zapravo potvrdila autorovu tezu o BiH kao uopijskom projektu. Knjiga Nerzuka Ćurka spada u političku sociologiju i političku filozofiju. Važno je istaknuti dvije odlike ove knjige koje je čine iznimno vrijednom ne samo u našem društveno-političkom kontekstu nego i u jugoistočno-evropskom, pa i u europskom i svjetsko-političkom kontekstu. Ćurak dokazuje da ne postoji moralno neutralno mišljenje, moralno neutralna politika, sociologija, ili filozofija. Pretpostavka svakog ljudskog djelovanja jest etika kao prva filozofija, jasnije rečeno, etički principi koji obavezuju svako ljudsko biće. Druga odlika knjige jeste njegova oslobođenost od dviju najopasnijih ideologija našeg vremena: od ideologije komunizma i od ideologije nacionalizma.

Dodatne informacije

Izdavač Synopsis
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter