Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog



Novost

23.09.2020

Danilo Kiš - Pisac čija djela nikada ne gube na aktuelnosti

Danilo Kiš - Pisac čija djela nikada ne gube na aktuelnosti


Prošla je 31. godina od kada nas je prerano napustio Danilo Kiš, jedan od najznačajnijih pisaca koji je ikada rođen na ovim našim prostorima.
Iako su napisana u nekom drugom vremenu i o nekom drugom vremenu, njegova djela i dan danas ne gube na aktuelnosti, nego naprotiv čitajući ih pronalazimo i previše „poznatih“ situacija, kroz koje i sada prolazimo.
Knjiga.ba je u svoju ponudu obogatila gotovo cjelokupnim književnim opusom ovoga pisca, koji možete pronaći u našoj online knjižari.
Danilo Kiš jedan je od najvećih jugoslovenskih književnika, čija se djela smatraju jednima od najboljih u književnosti bivše nam države. Kiš je rođen u Subotici 1935. godine u radničkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Mađarskoj. Krajem Drugog svjetskog rata otac mu je uhapšen i kao Židov odveden u Auschwitz, gdje je i ubijen. Kiševa porodica je nakon toga odvedena u Cetinje, majčino rodno mjesto, gdje je Kiš krenuo u gimnaziju. Nakon mature upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je diplomirao opštu književnost i to kao prvi diplomant na tom tek formiranom fakultetu.
Kiš je kasnije radio kao prevodilac s mađarskog i francuskog jezika. Bio je profesionalni pisac te je vodio međunarodnu suradnju Udruženja književnika Srbije. Osim toga, radio je kao lektor srpsko-hrvaskog jezika u Francuskoj. 1988. godine postao je dopisni član Srpske akademije nauke i umjetnosti, te je kao književnik živio u Beogradu i Parizu.
U književnosti je Kiš poznat po svojim kratkim pričama i romanima, s time da su mu zbirke priča često tematski objedinjene pa se čini kao da su roman sastavljen od naslovljenih poglavlja. Takve su njegove zbirke "Rani jadi" i "Peščanik". Kiš je napisao dva kratka romana "Mansardu" i "Psalam 44", dok je najveći uspjeh među čitaocima doživio njegov roman "Bašta, pepeo".
Druga njegova najpoznatija djela sigurno su "Grobnica za Borisa Davidoviča" i "Enciklopedija mrtvih". Ostala djela su mu "Čas anatomije", "Homo poeticus" i "Noć i magla", a posmrtno su mu objavljene knjige "Život", "Gorki talas iskustva", "Pjesme i pripjevi", "Lauta i ožiljci" te "Literatura".
U svojim knjigama Kiš je često pisao o svom djetinjstvu, ocu i iskustvu Židova u Drugom svjetskom ratu, ali i ranije.
Za svoja književna djela Kiš je dobio niz nagrada i priznanja, među kojima su najznačajniji NIN-ova nagrada za njegov roman "Peščanik", koju je dobio 1972. godine i Nagrada Ivan Goran Kovačić koju je 1977. dobio za zbirku pripovjedaka "Grobnica za Borisa Davidoviča".
Danilo Kiš umro je u Parizu 1989. godine od raka pluća, a pokopan je Beogradu.
Više o njegovim djelima koja se nalaze u našoj ponudi možete saznati na www.knjiga.ba

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Tvorac anđela

Aleks Nort

24,50 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

Zlatokosa - Bajka s nalepnicama

Grupa autora

Redovna Cijena: 8,40 KM

Snižena cijena: 5,50 KM

Ostale knjige na popustu