Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Malo sutra

Malo sutra

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Ivo Kobaš


ISBN:

978-9926-30-013-5

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D4713

Broj strana:

112

Težina:

400 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Čitanje pjesama Ive Kobaša je primamljivo i za odrasle baš kao i za djecu. Djeca se tu, naravno, nalaze u svom svijetu, a odrasli se osjećaju kao da su se vratili u toplo gnijezdo djetinjstva. Dakle, svi su tamo gdje je dobro i gdje je lijepo biti!

Pjesnik Ivo Kobaš ima poseban pristup temama o kojima piše. On stvari i pojave gleda očima djeteta. To je jedan poseban ugao gledanja. Iz takvog odnosa proističe onaj blagi i prefinjeni humor koji nas prosto razgali jer shvatamo da stvari, gledane na ovaj način, mogu imati jednu savim drugačiju dimenziju i da svijet, na sreću, ne izgleda samo onako kako ga stariji vide.

Dakle, Ivo Kobaš je uspio da, makar zakratko, svijet odraslih ostavi postrani i otvori sebi i svojim čitaocima vedre dječije vidike. On se svojom poezijom svrstao u one pjesnike koji vole da pobjegnu iz običnog u nesvakidašnje. Kod njega gotovo svako biće ima i svaka pojava zaslužuju da uđu u pjesmu, a da to ne izgleda neobično. Naprotiv, svako je našao svoje mjesto u poeziji kao što i u životu svaka bubica, svaki crvić, baš kao i čovjek, imaju svoje mjesto. To nam potvrđuju već prve pjesme iz ove knjige. Takve su pjesme Glista slikar, Krezava glista, Bušač i još neke.
Čak i ako niste skloni gmizavcima, posije čitanja ovakvih pjesama može se desiti da promijenite svoja gledanja i uhvatite sebe kako su vam ta bića simpatična, pa i draga, jer je pisac uspio da ih obogati sa malo nestašluka, moglo bi se reći ljudskog, dječijeg, odnosno da i oni dobiju lik i ponašanje koje će mladim čitaocima biti blisko i simpatično.

Ljubav kao tema zastupljena je na mnogo načina. Ima je i tamo gdje je niste očkivali. Slonovski trapavo vole se slon i slonica (Ljubav na tone), bockavo se vole ježevi (Bockanje), smiješno se vole jedna dama iz Amsterdama i jedan nespretnjaković (Dama iz Amsterdama)...
Ljiljana Mitić-Rorić
(izvod iz recenzije)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 200x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Čitanje pjesama Ive Kobaša je primamljivo i za odrasle baš kao i za djecu. Djeca se tu, naravno, nalaze u svom svijetu, a odrasli se osjećaju kao da su se vratili u toplo gnijezdo djetinjstva. Dakle, svi su tamo gdje je dobro i gdje je lijepo biti! Pjesnik Ivo Kobaš ima poseban pristup temama o kojima piše. On stvari i pojave gleda očima djeteta. To je jedan poseban ugao gledanja. Iz takvog odnosa proističe onaj blagi i prefinjeni humor koji nas prosto razgali jer shvatamo da stvari, gledane na ovaj način, mogu imati jednu savim drugačiju dimenziju i da svijet, na sreću, ne izgleda samo onako kako ga stariji vide. Dakle, Ivo Kobaš je uspio da, makar zakratko, svijet odraslih ostavi postrani i otvori sebi i svojim čitaocima vedre dječije vidike. On se svojom poezijom svrstao u one pjesnike koji vole da pobjegnu iz običnog u nesvakidašnje. Kod njega gotovo svako biće ima i svaka pojava zaslužuju da uđu u pjesmu, a da to ne izgleda neobično. Naprotiv, svako je našao svoje mjesto u poeziji kao što i u životu svaka bubica, svaki crvić, baš kao i čovjek, imaju svoje mjesto. To nam potvrđuju već prve pjesme iz ove knjige. Takve su pjesme Glista slikar, Krezava glista, Bušač i još neke. Čak i ako niste skloni gmizavcima, posije čitanja ovakvih pjesama može se desiti da promijenite svoja gledanja i uhvatite sebe kako su vam ta bića simpatična, pa i draga, jer je pisac uspio da ih obogati sa malo nestašluka, moglo bi se reći ljudskog, dječijeg, odnosno da i oni dobiju lik i ponašanje koje će mladim čitaocima biti blisko i simpatično. Ljubav kao tema zastupljena je na mnogo načina. Ima je i tamo gdje je niste očkivali. Slonovski trapavo vole se slon i slonica (Ljubav na tone), bockavo se vole ježevi (Bockanje), smiješno se vole jedna dama iz Amsterdama i jedan nespretnjaković (Dama iz Amsterdama)... Ljiljana Mitić-Rorić (izvod iz recenzije)

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter