Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Ljubav, bes i ludilo

Ljubav, bes i ludilo

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

V1357

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

V1357

Broj strana:

406

Težina:

517 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Objavljeno 1968. godine, ali zabranjeno u vrijeme kada je Haitijem vladao diktator Divalije i njegovi ujka-makute, ovo remek-djelo frankofone književnosti ponovo se pojavljuje na svjetskoj književnoj sceni.
Ljubav, prvi dio ove trilogije, opisuje nemoguću ljubav glavne junakinje Kler koja je potajno zaljubljena u brata svoje sestre. Ova lijepa mulatkinja i usedjelica pati zbog tamne kože koja je razlikuje od njenih sestara. U Besu, dvadestogodišnja Roza simbolično predstavlja haićanski narod kojem su krvnici uzeli i dušu i tijelo. Ludilo nam iscrtava portret trojice pjesnika koji se opijaju rumom i postepeno tonu u ludilo, nakon što su se zatvorili u malu mansardu kako ih zlodusi ne bi pronašli.
Mari Vje-Šove nedvosmisleno upire prstom u tiranski i nasilnički režim tadašnje vlasti, izbjegavajući da pri tom zapadne u pretjerano shematičan maniheizam. Izjedani osjećajem nemoći i paranojama, njeni likovi preobražavaju svoju otuđenost u poriv za osvetom što im pomaže da se izbore sa sopstvenim kukavičlukom i kompromisima koji nisu ništa drugo do kužna isparenja jednog zatočeničkog univerzuma. Ali ipak, kroz tragične i dostojanstvene uzlete volje, često stižu do iskupljenja.
U ovom djelu koje predstavlja neosporan zahtjev za ličnu, društvenu, ali i seksualnu slobodu, nema mjesta ni za jedan tabu.
Kroz ovaj podozrivi i provokativni roman, Mari Vje-Šove otvoreno ukazuje na ciničnost, licemerje, nepravdu i kukavičluk koji su temelj svake diktature.

  • Prevodilac: Radana Lukajić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Objavljeno 1968. godine, ali zabranjeno u vrijeme kada je Haitijem vladao diktator Divalije i njegovi ujka-makute, ovo remek-djelo frankofone književnosti ponovo se pojavljuje na svjetskoj književnoj sceni. Ljubav, prvi dio ove trilogije, opisuje nemoguću ljubav glavne junakinje Kler koja je potajno zaljubljena u brata svoje sestre. Ova lijepa mulatkinja i usedjelica pati zbog tamne kože koja je razlikuje od njenih sestara. U Besu, dvadestogodišnja Roza simbolično predstavlja haićanski narod kojem su krvnici uzeli i dušu i tijelo. Ludilo nam iscrtava portret trojice pjesnika koji se opijaju rumom i postepeno tonu u ludilo, nakon što su se zatvorili u malu mansardu kako ih zlodusi ne bi pronašli. Mari Vje-Šove nedvosmisleno upire prstom u tiranski i nasilnički režim tadašnje vlasti, izbjegavajući da pri tom zapadne u pretjerano shematičan maniheizam. Izjedani osjećajem nemoći i paranojama, njeni likovi preobražavaju svoju otuđenost u poriv za osvetom što im pomaže da se izbore sa sopstvenim kukavičlukom i kompromisima koji nisu ništa drugo do kužna isparenja jednog zatočeničkog univerzuma. Ali ipak, kroz tragične i dostojanstvene uzlete volje, često stižu do iskupljenja. U ovom djelu koje predstavlja neosporan zahtjev za ličnu, društvenu, ali i seksualnu slobodu, nema mjesta ni za jedan tabu. Kroz ovaj podozrivi i provokativni roman, Mari Vje-Šove otvoreno ukazuje na ciničnost, licemerje, nepravdu i kukavičluk koji su temelj svake diktature.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter