Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.843

Facebook slicica

Katalog

Iran i savremena strateška pitanja

Iran i savremena strateška pitanja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-27-341-4

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M5660

Broj strana:

154

Težina:

192 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

23,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

U knjizi Iran i savremena strateška pitanja, autora dr. Rouhullaha Qaderi Kangavarija, sabrano je sedam tekstova koji obrađuju teme koje su u značajnoj mjeri obilježile vanjsku politiku Islamske Republike Iran i to: metateorijska i identitetska ishodišta vanjske politike I.R.Iran, Iran i pitanje ljudskih prava, Iran i problem terorizma, Iran i pitanje Iraka, Iran i pitanje Amerike, Iran i nuklearni problem te Iran i proces islamskog buđenja.

Autor napominje kako vanjska politika I.R.Iran, na temeljima islamske ontologije i epistemologije, počiva na principu poricanja strane vlasti i dominacije i principu čuvanja prijateljskih i miroljubivih odnosa sa ostalim narodima Istoka i Zapada.

Identitetski temelji I.R.Iran ogledaju se kroz Islamsku revoluciju, koja se nije ticala samo i isključivo obaranja tlačiteljskog monarhijskog režima, već je od samog početka razvila zastavu borbe protiv svjetskog imperijalizma i podrške potlačenima u svijetu.

Kada je riječ o ljudskim pravima, I.R.Iran, kao država i kao pravni sistem nakon islamske revolucije iz 1979.godine nije se odrekla svojih obaveza spram međunarodnih sporazuma o poštivanju građanskih, političkih, društvenih i kulturnih prava te je i u praksi ispoljila svoju privrženost njima.

Terorizam kao najozbiljnija i najstrašnija prijetnja svjetskom miru i sigurnosti, bez obzira u kom obliku se manifestirao, ko ga provodio i kojim motivima bio vođen, zaslužuje svaku osudu i prezir.
Autor ističe kako je terorizam danas čedo kolizije između vrijednosti i interesa velikih sila, plod nepravde i ponižavanja drugih zemalja i kultura od strane Zapada.

Govoreći o pitanju Iraka, dr.Kangavari podsjeća na stav I.R.Iran koja se od početka suprotstavljala američkoj vojnoj intervenciji i dugoročnom vojnom prisustvu Amerikanaca u regionu, ocjenjujući to kao kršenje međunarodnih zakona i tražeći hitno povlačenje vojnih snaga SAD-a iz Iraka.

U osvrtu na odnose između Irana i SAD-a, ukazuje na poteze američke vanjske politike koji za cilj imaju izolaciju Irana poput nastojanja da se od Irana odvrate izgradnja naftovoda i plinovoda od istoka prema zapadu (projekat Nabuco), od sjevera prema jugu (projekat TAPI) i zapada prema istoku (naftovod UAE-Oman).
U tekstu o nuklearnom pitanju, autor ukazuje na razloge insistiranja I.R.Iran na domicilnom atomskom programu režimu i daje osvrt na sankcije protiv tog programa, Rezoluciju Vijeća sigurnosti br.2231 i nuklearni sporazum između Irana i članica Grupe 5+1 te konačni JCPOA sporazum.

Jedna od tema u ovoj knjizi posvećena je i islamskom buđenju, pri čemu se pokušalo odgovoriti na pitanje kako taj proces može uticati u međunarodnom poretku.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2017
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x190
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U knjizi Iran i savremena strateška pitanja, autora dr. Rouhullaha Qaderi Kangavarija, sabrano je sedam tekstova koji obrađuju teme koje su u značajnoj mjeri obilježile vanjsku politiku Islamske Republike Iran i to: metateorijska i identitetska ishodišta vanjske politike I.R.Iran, Iran i pitanje ljudskih prava, Iran i problem terorizma, Iran i pitanje Iraka, Iran i pitanje Amerike, Iran i nuklearni problem te Iran i proces islamskog buđenja. Autor napominje kako vanjska politika I.R.Iran, na temeljima islamske ontologije i epistemologije, počiva na principu poricanja strane vlasti i dominacije i principu čuvanja prijateljskih i miroljubivih odnosa sa ostalim narodima Istoka i Zapada. Identitetski temelji I.R.Iran ogledaju se kroz Islamsku revoluciju, koja se nije ticala samo i isključivo obaranja tlačiteljskog monarhijskog režima, već je od samog početka razvila zastavu borbe protiv svjetskog imperijalizma i podrške potlačenima u svijetu. Kada je riječ o ljudskim pravima, I.R.Iran, kao država i kao pravni sistem nakon islamske revolucije iz 1979.godine nije se odrekla svojih obaveza spram međunarodnih sporazuma o poštivanju građanskih, političkih, društvenih i kulturnih prava te je i u praksi ispoljila svoju privrženost njima. Terorizam kao najozbiljnija i najstrašnija prijetnja svjetskom miru i sigurnosti, bez obzira u kom obliku se manifestirao, ko ga provodio i kojim motivima bio vođen, zaslužuje svaku osudu i prezir. Autor ističe kako je terorizam danas čedo kolizije između vrijednosti i interesa velikih sila, plod nepravde i ponižavanja drugih zemalja i kultura od strane Zapada. Govoreći o pitanju Iraka, dr.Kangavari podsjeća na stav I.R.Iran koja se od početka suprotstavljala američkoj vojnoj intervenciji i dugoročnom vojnom prisustvu Amerikanaca u regionu, ocjenjujući to kao kršenje međunarodnih zakona i tražeći hitno povlačenje vojnih snaga SAD-a iz Iraka. U osvrtu na odnose između Irana i SAD-a, ukazuje na poteze američke vanjske politike koji za cilj imaju izolaciju Irana poput nastojanja da se od Irana odvrate izgradnja naftovoda i plinovoda od istoka prema zapadu (projekat Nabuco), od sjevera prema jugu (projekat TAPI) i zapada prema istoku (naftovod UAE-Oman). U tekstu o nuklearnom pitanju, autor ukazuje na razloge insistiranja I.R.Iran na domicilnom atomskom programu režimu i daje osvrt na sankcije protiv tog programa, Rezoluciju Vijeća sigurnosti br.2231 i nuklearni sporazum između Irana i članica Grupe 5+1 te konačni JCPOA sporazum. Jedna od tema u ovoj knjizi posvećena je i islamskom buđenju, pri čemu se pokušalo odgovoriti na pitanje kako taj proces može uticati u međunarodnom poretku.

Dodatne informacije

Izdavač Dobra knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter