Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Hasan Kafi Pruščak

Hasan Kafi Pruščak

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-23-409-5

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M5598

Broj strana:

510

Težina:

1100 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

85,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Hasan Kafi Pruščak (1544-1615) jedan je od prvih islamskih učenjaka iz reda Bošnjaka. Pored svih drugih visokih referenci – poznavanja orijentalnih jezika, plodno intelektualno stvaralaštvo (autor 17 djela), funkcija kadije i muderrisa... – bio je i sultanov lični savjetnik, što znači da je bio i najznamenitiji učenjak svoga vremena na području čitavog Bosanskog ejaleta.

Njegovo djelo Temelji mudrosti o uređenju svijeta govori o islamskom načinu rukovođenja državom, uključujući ne samo političku već i moralnu dimenziju. Iako je nastalo u vremenu kada je Osmansko carstvo još uvijek bilo u usponu, on u njemu ukazuje na opasnosti od korupcije, nepravde, nasilja, nerada, pomanjkanja organizacije, nedovoljno kontroliranje armije, pretjerivanje u zabavi i uživanju..., koje bi ga, ako im se dopusti razvoj, mogle rastočiti iznutra i konačno ga uništiti. Stoga se nije libio da tadašnjoj vlasti uputi ukor i ukaže joj na nužnosti reforme društva i države.

Knjiga Hasan Kafi Pruščak sastoji se od četiri dijela.

- Prvi dio čini rad s biografskim prikazom Pruščaka autora Hazima Šabanovića na bosanskom i engleskom i prigodan tekst Hasan Kafi Pruščak nakon 400 godina akademika Enesa Karića

- U drugom dijelu dati su prijevodi Kafijevih Temelja mudrosti o uređenju svijeta na bosanski, engleski, turski, njemački, mađarski i francuski jezik.

- U trećem dijelu date su dvije anotirane bibliografije Hasana Kafije Pruščaka, te selektivna bibliografija radova o njemu i njegovim djelima.

- Četvrti dio knjige čine faksimil rukopisa na arapskom jeziku, faksimil Kafijinog vlastoručnog prijevoda djela na osmanski jezik te biografija Hasana Kafije Pruščaka na arapskom jeziku.

Djelo je objavljeno u povodu 400. godišnjice autorove smrti.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2015
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Hasan Kafi Pruščak (1544-1615) jedan je od prvih islamskih učenjaka iz reda Bošnjaka. Pored svih drugih visokih referenci – poznavanja orijentalnih jezika, plodno intelektualno stvaralaštvo (autor 17 djela), funkcija kadije i muderrisa... – bio je i sultanov lični savjetnik, što znači da je bio i najznamenitiji učenjak svoga vremena na području čitavog Bosanskog ejaleta. Njegovo djelo Temelji mudrosti o uređenju svijeta govori o islamskom načinu rukovođenja državom, uključujući ne samo političku već i moralnu dimenziju. Iako je nastalo u vremenu kada je Osmansko carstvo još uvijek bilo u usponu, on u njemu ukazuje na opasnosti od korupcije, nepravde, nasilja, nerada, pomanjkanja organizacije, nedovoljno kontroliranje armije, pretjerivanje u zabavi i uživanju..., koje bi ga, ako im se dopusti razvoj, mogle rastočiti iznutra i konačno ga uništiti. Stoga se nije libio da tadašnjoj vlasti uputi ukor i ukaže joj na nužnosti reforme društva i države. Knjiga Hasan Kafi Pruščak sastoji se od četiri dijela. - Prvi dio čini rad s biografskim prikazom Pruščaka autora Hazima Šabanovića na bosanskom i engleskom i prigodan tekst Hasan Kafi Pruščak nakon 400 godina akademika Enesa Karića - U drugom dijelu dati su prijevodi Kafijevih Temelja mudrosti o uređenju svijeta na bosanski, engleski, turski, njemački, mađarski i francuski jezik. - U trećem dijelu date su dvije anotirane bibliografije Hasana Kafije Pruščaka, te selektivna bibliografija radova o njemu i njegovim djelima. - Četvrti dio knjige čine faksimil rukopisa na arapskom jeziku, faksimil Kafijinog vlastoručnog prijevoda djela na osmanski jezik te biografija Hasana Kafije Pruščaka na arapskom jeziku. Djelo je objavljeno u povodu 400. godišnjice autorove smrti.

Dodatne informacije

Izdavač Insitut za islamsku tradiciju Bošnjaka, El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter