Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Bulke pored pruge

Bulke pored pruge

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-427-79-5

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B4707

Broj strana:

128

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Roman za djecu «Bulke pored pruge» djelo je koje je Zoranu M. Jovanoviću obezbijedilo mjesto u školskoj lektiri i učinilo da ga po tome pamte mnoge generacije.
Jovanovićeva proza odlikuje se neposrednošću ličnog svjedočenja o događajima koje obično smatramo beznačajnim i svakodnevnim, koje se uključuju u tok našeg iskustva kao anonimna hronika djetinjstva, svima znana i često ponavljana. Ali, iz prividno jednostavnog toka zbivanja, Jovanović izvlači one elemente koji u sebi nose uzbudljivo svjedočanstvo o dječijim afektivnim reakcijama, o potresima u dječijoj duši, čiji se uzroci i karakter ne određuju mjerilima velikih i presudnih promjena, ali čiji odjek prati sva naša kasnija iskustva i odlike. Stoga i Jovanovićev pripovjedački postupak nosi obilježje poetskog realizma u kojem je svjedočenje prožeto neposrednošću tona i uvjerljivošću prikaza likova i situacija.
Zato proze Zorana M. Jovanovića, koliko god nosile formalno obilježje realističkog prikazivanja, u svom krajnjem izvodu zrače snagom pjesničke evokacije i imaginarnog preobražaja likova i događaja. Ta pjesnička jezgra kod Jovanovića je bila ona osnovna pokretačka snaga koja se podjednako ispoljavala i u prozi i u stihovima. Stoga su «Bulke pored pruge» isto toliko uvjerljive u svojim opisima i karakterizaciji likova koliko i u oživljavanju onih afektivnih sadržaja kojima su ispunjene naše uspomene na djetinjstvo.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Roman za djecu «Bulke pored pruge» djelo je koje je Zoranu M. Jovanoviću obezbijedilo mjesto u školskoj lektiri i učinilo da ga po tome pamte mnoge generacije. Jovanovićeva proza odlikuje se neposrednošću ličnog svjedočenja o događajima koje obično smatramo beznačajnim i svakodnevnim, koje se uključuju u tok našeg iskustva kao anonimna hronika djetinjstva, svima znana i često ponavljana. Ali, iz prividno jednostavnog toka zbivanja, Jovanović izvlači one elemente koji u sebi nose uzbudljivo svjedočanstvo o dječijim afektivnim reakcijama, o potresima u dječijoj duši, čiji se uzroci i karakter ne određuju mjerilima velikih i presudnih promjena, ali čiji odjek prati sva naša kasnija iskustva i odlike. Stoga i Jovanovićev pripovjedački postupak nosi obilježje poetskog realizma u kojem je svjedočenje prožeto neposrednošću tona i uvjerljivošću prikaza likova i situacija. Zato proze Zorana M. Jovanovića, koliko god nosile formalno obilježje realističkog prikazivanja, u svom krajnjem izvodu zrače snagom pjesničke evokacije i imaginarnog preobražaja likova i događaja. Ta pjesnička jezgra kod Jovanovića je bila ona osnovna pokretačka snaga koja se podjednako ispoljavala i u prozi i u stihovima. Stoga su «Bulke pored pruge» isto toliko uvjerljive u svojim opisima i karakterizaciji likova koliko i u oživljavanju onih afektivnih sadržaja kojima su ispunjene naše uspomene na djetinjstvo.

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter