Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine

Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-91-976419-6-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K7961

Broj strana:

123

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

17,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine Aide Zaćiragić: Knjiga o Elizabeti Kotromanić, Katarini Kosači, Hasanaginici...

Na više od stotinu stranica autorica govori o ženama koje su ostavile trag u historiji i književnosti

Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine naziv je knjige Aide Zaćiragić, Bosanke sa švedskom adresom stanovanja. Na više od stotinu stranica ova autorica govori o ženama koje su ostavile trag u historiji i književnosti, između ostalih Elizabeti Kotromanić, Jeleni Gruboj, Katarini Kosači, Mari (Jeleni) Branković, Hasanaginici, Safikadi, lijepoj Emini, Lauri Papo Bohoreta...

- Željela sam objaviti tekstove koje sam istražujući pronašla, a koji su ostavili snažan utisak na mene. Neki od njih su literarnog, a neki dokumentarnog karaktera. Postavljeni su hronološki, onako kako su one živjele i onako kako je jedan društveni sistem nasljeđivao drugi i određivao pravce njihovih života, nemilosrdno kao i naše. Zadovoljstvo mi je bilo otkrivati sudbine tih žena uz koje su vezane mnoge legende te posjećivati mjesta u kojima su živjele. Moj cilj je bio da ih otrgnem od zaborava. Dužni smo im to - kaže Zaćiragić.

Razlog pisanja knjige autorica je pronašla u činjenici da je i sama odrasla u Jajcu, podnožju srednjovjekovne tvrđave, potpuno nesvjesna njenog historijskog značaja, igrajući se u nekadašnjim kraljevskim vrtovima.

- Voljeli smo s turistima ulaziti u mračne katakombe koje su bile porodična grobnica Hrvoja Vukčića i stoljećima su služile građanima kao sklonište u teškim vremenima. Nedaleko od njih nalazio se i toranj Svetog Luke, mjesto u kome su krunisani posljednji bosanski kraljevi. Iznad moje ulice, kralja Tvrtka, nalazi se dio grada koji se zove Katina. Dobila je ime po kraljici Katarini koja je nekad davno tu sagradila crkvu Svete Marije, koje više nema, a danas se na tom mjestu nalazi pravoslavno groblje. Ta ista ulica dalje vodi u mjesto Carevo Polje u kojem je pogubljen posljednji bosanski kralj - podsjetila je Zaćiragić.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine Aide Zaćiragić: Knjiga o Elizabeti Kotromanić, Katarini Kosači, Hasanaginici... Na više od stotinu stranica autorica govori o ženama koje su ostavile trag u historiji i književnosti Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine naziv je knjige Aide Zaćiragić, Bosanke sa švedskom adresom stanovanja. Na više od stotinu stranica ova autorica govori o ženama koje su ostavile trag u historiji i književnosti, između ostalih Elizabeti Kotromanić, Jeleni Gruboj, Katarini Kosači, Mari (Jeleni) Branković, Hasanaginici, Safikadi, lijepoj Emini, Lauri Papo Bohoreta... - Željela sam objaviti tekstove koje sam istražujući pronašla, a koji su ostavili snažan utisak na mene. Neki od njih su literarnog, a neki dokumentarnog karaktera. Postavljeni su hronološki, onako kako su one živjele i onako kako je jedan društveni sistem nasljeđivao drugi i određivao pravce njihovih života, nemilosrdno kao i naše. Zadovoljstvo mi je bilo otkrivati sudbine tih žena uz koje su vezane mnoge legende te posjećivati mjesta u kojima su živjele. Moj cilj je bio da ih otrgnem od zaborava. Dužni smo im to - kaže Zaćiragić. Razlog pisanja knjige autorica je pronašla u činjenici da je i sama odrasla u Jajcu, podnožju srednjovjekovne tvrđave, potpuno nesvjesna njenog historijskog značaja, igrajući se u nekadašnjim kraljevskim vrtovima. - Voljeli smo s turistima ulaziti u mračne katakombe koje su bile porodična grobnica Hrvoja Vukčića i stoljećima su služile građanima kao sklonište u teškim vremenima. Nedaleko od njih nalazio se i toranj Svetog Luke, mjesto u kome su krunisani posljednji bosanski kraljevi. Iznad moje ulice, kralja Tvrtka, nalazi se dio grada koji se zove Katina. Dobila je ime po kraljici Katarini koja je nekad davno tu sagradila crkvu Svete Marije, koje više nema, a danas se na tom mjestu nalazi pravoslavno groblje. Ta ista ulica dalje vodi u mjesto Carevo Polje u kojem je pogubljen posljednji bosanski kralj - podsjetila je Zaćiragić.

Dodatne informacije

Izdavač Mostovi
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter