Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.290

Facebook slicica

Katalog

Zašto je zabranjen bosanski jezik

Zašto je zabranjen bosanski jezik

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Mišo Ešić


ISBN:

978-9958-12-289-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

M8028

Broj strana:

80

Težina:

396 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Ove godine se navršava tačno 110 godina od Odluke austrougarske vlade da zabrani upotrebu bosanskog jezika. Odluke, čije posljedice i šteta po opstojnost bosanskog jezika ni danas, nakon toliko vremena, nisu otklonjene. Zašto je, pod kojim okolnostima i u kojim uvjetima zabranjen jezik okupirane pokrajine Bosne i Hercegovine, uprkos višestoljetnoj opstojnosti i brojnim materijalnim dokazima i pisanim dokumentima o vjekovnom kontinuitetu tog jezika i njegovoj dotadašnjoj upotrebi i u samoj carevini koja ga te godine zabranjuje? Na ta pitanja odgovara knjiga „Zašto je zabranjen bosanski jezik“.
Knjiga sadrži autentičnu arhivsku dokumentaciju koju smo pronašli i prvi put pokazujemo kulturnoj javnosti u originalu na njemačkom i u prevodu na bosanski jezik. Dokumente je posložio, s njemačkog preveo i napisao opširan predgovor i pogovor, Mišo Ešić, magistrant povjesti bečkog univerziteta, a knjiga sadrži i nekoliko vrlo interesantnih priloga, koji, svaki na svoj način, osvjetljava ovu temu. Među njima se posebno ističe briljantan tekst Isidore Sekulić „Bosanski jezik, govor i stil“, jedan od najljepših tekstova o bosanskom jeziku, uopće.
U trenutku kada se, s jedne strane, pojačava nasrtaj na bosanski jezik a, s druge, proklamuje rezolucija o jednom jeziku na našim jezičkim prostorima, knjiga „Zašto je zabranjen bosanski jezik“ znatno dobija na aktuelnosti i opominje na obavezu da se prema vlastitoj nematerijalnoj baštini, sveukupnom kultrunom blagu i vrijednostima, konačno postavimo kao prema suštini vlastitog identiteta, oko koga ni u kojim okolnostima ne može biti pogađanja.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2017
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ove godine se navršava tačno 110 godina od Odluke austrougarske vlade da zabrani upotrebu bosanskog jezika. Odluke, čije posljedice i šteta po opstojnost bosanskog jezika ni danas, nakon toliko vremena, nisu otklonjene. Zašto je, pod kojim okolnostima i u kojim uvjetima zabranjen jezik okupirane pokrajine Bosne i Hercegovine, uprkos višestoljetnoj opstojnosti i brojnim materijalnim dokazima i pisanim dokumentima o vjekovnom kontinuitetu tog jezika i njegovoj dotadašnjoj upotrebi i u samoj carevini koja ga te godine zabranjuje? Na ta pitanja odgovara knjiga „Zašto je zabranjen bosanski jezik“. Knjiga sadrži autentičnu arhivsku dokumentaciju koju smo pronašli i prvi put pokazujemo kulturnoj javnosti u originalu na njemačkom i u prevodu na bosanski jezik. Dokumente je posložio, s njemačkog preveo i napisao opširan predgovor i pogovor, Mišo Ešić, magistrant povjesti bečkog univerziteta, a knjiga sadrži i nekoliko vrlo interesantnih priloga, koji, svaki na svoj način, osvjetljava ovu temu. Među njima se posebno ističe briljantan tekst Isidore Sekulić „Bosanski jezik, govor i stil“, jedan od najljepših tekstova o bosanskom jeziku, uopće. U trenutku kada se, s jedne strane, pojačava nasrtaj na bosanski jezik a, s druge, proklamuje rezolucija o jednom jeziku na našim jezičkim prostorima, knjiga „Zašto je zabranjen bosanski jezik“ znatno dobija na aktuelnosti i opominje na obavezu da se prema vlastitoj nematerijalnoj baštini, sveukupnom kultrunom blagu i vrijednostima, konačno postavimo kao prema suštini vlastitog identiteta, oko koga ni u kojim okolnostima ne može biti pogađanja.

Dodatne informacije

Izdavač Bosanska riječ Tuzla
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter