Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Šejtan u nama

Šejtan u nama

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-30-011-1

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D4425

Broj strana:

304

Težina:

565 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Konstruirana na granici između dvije struje: tragične romanse i mračnog realizma, radnja romana Šejtan u namasmještena je u Istanbul 30-tih godina dvadesetog stoljeća.

Priča prati romansu između Omera i Medžide, dvoje potpuno različitih karaktera koje je život spojio, a potom i razdvojio. Koliko god navijali da ljubavna priča između njih dvoje potraje i da se stvari srede, Sabahattin Ali donosi drugačiji završetak ove ljubavne epizode. Omer je mladi službenik u pošti, nezadovoljan, duboko nesretan mladi zanesenjak, nesvršeni student filozofije, disident. Zaljubljen je u mladu i talentiranu Medžidu zbog koje se želi srediti, ali ne uspijeva. Njegova životna filozofija podrazumijeva prisustvo šejtana, đavola koji upravlja čovjekom i protiv kojeg čovjek ne može dobiti bitku. On želi drugačiji život, međutim, u njemu je šejtan koji ga tjera da radi stvari koje ne želi. Ne samo ja, zapravo: svi smo mi igračka u njegovim rukama, kaže.

Druga strana priče prolazi kroz intelektualne krugove ondašnjeg Istanbula. Desničarski opredjeljeni pisci i filozofi okupljaju se po istanbulskim mehanama i uz čašicu razgovaraju i raspravljaju o društvenim pitanjima; oni ogovaraju, propituju, kritikuju, pišu o aktuelnom društvenom stanju, a vrlo često ulaze i u konflikte. Neke od ovih situacija autobiografske su prirode, a pojedini likovi su stvarni likovi koji su bili u vezi sa piščevim životom. Sabahattin Ali koristi dvosmislene metafore kako bi implicirao ugnjetavanje nižih klasa od strane viših. Njegova sklonost ka iznošenju nerješivih sukoba ne ostavlja prostora za nadu.

Roman Šejtan u nama kritičari uvrštavaju u jedno od najznačajnijih djela moderne turske književnosti.

Merima Džubur Grbić, prof.

  • Prevodilac: Aldiana Softić Güçlü
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 210x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Konstruirana na granici između dvije struje: tragične romanse i mračnog realizma, radnja romana Šejtan u namasmještena je u Istanbul 30-tih godina dvadesetog stoljeća. Priča prati romansu između Omera i Medžide, dvoje potpuno različitih karaktera koje je život spojio, a potom i razdvojio. Koliko god navijali da ljubavna priča između njih dvoje potraje i da se stvari srede, Sabahattin Ali donosi drugačiji završetak ove ljubavne epizode. Omer je mladi službenik u pošti, nezadovoljan, duboko nesretan mladi zanesenjak, nesvršeni student filozofije, disident. Zaljubljen je u mladu i talentiranu Medžidu zbog koje se želi srediti, ali ne uspijeva. Njegova životna filozofija podrazumijeva prisustvo šejtana, đavola koji upravlja čovjekom i protiv kojeg čovjek ne može dobiti bitku. On želi drugačiji život, međutim, u njemu je šejtan koji ga tjera da radi stvari koje ne želi. Ne samo ja, zapravo: svi smo mi igračka u njegovim rukama, kaže. Druga strana priče prolazi kroz intelektualne krugove ondašnjeg Istanbula. Desničarski opredjeljeni pisci i filozofi okupljaju se po istanbulskim mehanama i uz čašicu razgovaraju i raspravljaju o društvenim pitanjima; oni ogovaraju, propituju, kritikuju, pišu o aktuelnom društvenom stanju, a vrlo često ulaze i u konflikte. Neke od ovih situacija autobiografske su prirode, a pojedini likovi su stvarni likovi koji su bili u vezi sa piščevim životom. Sabahattin Ali koristi dvosmislene metafore kako bi implicirao ugnjetavanje nižih klasa od strane viših. Njegova sklonost ka iznošenju nerješivih sukoba ne ostavlja prostora za nadu. Roman Šejtan u nama kritičari uvrštavaju u jedno od najznačajnijih djela moderne turske književnosti. Merima Džubur Grbić, prof.

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter