Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Sabrana poetska dela

Sabrana poetska dela

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Artur Rimbaud


ISBN:

86-7448-235-X

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2085

Broj strana:

295

Težina:

460 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,49 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Artur Rimbaud je preteča simbolizma i nadrealizma,inače je kao ličnost najparadoksalniji fenomen u istoriji umjetnosti. Pred njegovom pojavom i nauka je ostala zbunjena. Jedni su ga proglašavali bogomdanim vizionarom,drugi katoličkim mistikom,treći samo nezrelim buntovnikom, četvrti zanimljivim kliničkim slučajem, a peti pjesničkim genijem.

Propjevao je u ranim gimnazijskim godinama i to vrlo zrelim pjesmama. Sa 16 godina napisao je svoju najpoznatiju pjesmu Pijani brod, koja je uključena u ovu zbirku, a u kojoj se indentifikovao sa napuštenim brodom koji tone u najbajkovitijem mogućem okeanu. U 17. godini već je uživao glas jednog od najvećih francuskih pjesnika.

Rimbaud je povjerovao da kao umjetnik može da stvori takav svijet umjetnosti koji će proizvesti totalnu obnovu,ako ne društva,onda bar umjetnika. Ali kada je ustanovio da se taj njegov eksperiment izjalovio,raskrstio je s pisanjem; tada je imao 21 godinu. Nastavlja da živi kao putnik lutalica. Stvaralaštvo je zauvijek napustio.

  • Prevodilac: Nikola Bertolino
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Artur Rimbaud je preteča simbolizma i nadrealizma,inače je kao ličnost najparadoksalniji fenomen u istoriji umjetnosti. Pred njegovom pojavom i nauka je ostala zbunjena. Jedni su ga proglašavali bogomdanim vizionarom,drugi katoličkim mistikom,treći samo nezrelim buntovnikom, četvrti zanimljivim kliničkim slučajem, a peti pjesničkim genijem. Propjevao je u ranim gimnazijskim godinama i to vrlo zrelim pjesmama. Sa 16 godina napisao je svoju najpoznatiju pjesmu Pijani brod, koja je uključena u ovu zbirku, a u kojoj se indentifikovao sa napuštenim brodom koji tone u najbajkovitijem mogućem okeanu. U 17. godini već je uživao glas jednog od najvećih francuskih pjesnika. Rimbaud je povjerovao da kao umjetnik može da stvori takav svijet umjetnosti koji će proizvesti totalnu obnovu,ako ne društva,onda bar umjetnika. Ali kada je ustanovio da se taj njegov eksperiment izjalovio,raskrstio je s pisanjem; tada je imao 21 godinu. Nastavlja da živi kao putnik lutalica. Stvaralaštvo je zauvijek napustio.

Dodatne informacije

Izdavač Paideia
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter