Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Islam - Prošlost, sadašanjost, budućnost

Islam - Prošlost, sadašanjost, budućnost

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Hans Kung


ISBN:

9789926250577

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D5985

Broj strana:

1035

Težina:

1174 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

120,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

U uvodnom poglavlju knjige Islam - prošlost, sadašnjost, budućnost autor sam daje odgovor na pitanje šta se želi ovom knjigom: Pišem ovu knjigu kako bih ljude u ovoj odlučujućoj prijelaznoj fazi ka jednom novom odnosu između kultura, religija i naroda učinio sposobnim za dijalog, čak ‘sposobnim za svijet’, kako bi oni - neovisno da li su kršćani, muslimani ili sekularisti, političari, naučnici ili umjetnici, učitelji, svećenici ili studenti, ukratko: svi koji traže orijentaciju, da bi mogli svjetsku situaciju bolje (pr)ocijeniti i adekvatnije reagirati, a ona se bez razumijevanja svjetskih religija ne može razumjeti.

Čak ni na oko 1.000 stranica ove knjige nije moguće sveobuhvatno prikazati četrnaest burnih i kompleksnih stoljeća islamske prošlosti i sadašnjosti i procijeniti i ponuditi sve zamislive buduće perspektive za vjerski, kulturni i politički razvoj islama i dijaloga sa muslimanima.

Međutim, Küngu je to na neponovljiv način pošlo za rukom zahvaljujući primijenjenoj metodologiji: analiza centralnih paradigmi koju je razvio u ranijim radovima pokazala se metodološki vrlo plodonosnom. Paradigme se odnose na dominantne obrasce percepcije - zajednička uvjerenja, vrijednosti i prakse - koje dijeli određena zajednica. Na taj način postaju vidljive dominantne strukture i formativni akteri uzastopnih epoha, bez nepotrebnih detalja. U svojoj analizi islama Küng je na briljantan način skicirao islamsku historiju kao lanac paradigmi koje utiču i na sadašnjost i omogućavaju prognoze za budućnost.

  • Prevodilac: Avdija Alibašić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2024
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x235
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U uvodnom poglavlju knjige Islam - prošlost, sadašnjost, budućnost autor sam daje odgovor na pitanje šta se želi ovom knjigom: Pišem ovu knjigu kako bih ljude u ovoj odlučujućoj prijelaznoj fazi ka jednom novom odnosu između kultura, religija i naroda učinio sposobnim za dijalog, čak ‘sposobnim za svijet’, kako bi oni - neovisno da li su kršćani, muslimani ili sekularisti, političari, naučnici ili umjetnici, učitelji, svećenici ili studenti, ukratko: svi koji traže orijentaciju, da bi mogli svjetsku situaciju bolje (pr)ocijeniti i adekvatnije reagirati, a ona se bez razumijevanja svjetskih religija ne može razumjeti. Čak ni na oko 1.000 stranica ove knjige nije moguće sveobuhvatno prikazati četrnaest burnih i kompleksnih stoljeća islamske prošlosti i sadašnjosti i procijeniti i ponuditi sve zamislive buduće perspektive za vjerski, kulturni i politički razvoj islama i dijaloga sa muslimanima. Međutim, Küngu je to na neponovljiv način pošlo za rukom zahvaljujući primijenjenoj metodologiji: analiza centralnih paradigmi koju je razvio u ranijim radovima pokazala se metodološki vrlo plodonosnom. Paradigme se odnose na dominantne obrasce percepcije - zajednička uvjerenja, vrijednosti i prakse - koje dijeli određena zajednica. Na taj način postaju vidljive dominantne strukture i formativni akteri uzastopnih epoha, bez nepotrebnih detalja. U svojoj analizi islama Küng je na briljantan način skicirao islamsku historiju kao lanac paradigmi koje utiču i na sadašnjost i omogućavaju prognoze za budućnost.

Dodatne informacije

Izdavač Dobra knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter