Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog

Hans Kung, Izborena sloboda: Sjećanja

Hans Kung, Izborena sloboda: Sjećanja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Hans Kung


ISBN:

978-953-6932-15-3

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K5090

Broj strana:

605

Težina:

1000 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

76,05 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Katolički teolog Hans Kung, ponovno napada sa svojom kritičnom knjigom, u kojoj ne štedi Ratzingera.

U njegovoj novoj knjizi pojavljuje se precizan akt optužbe aktualnog pape, kako nam to dokumentira Andrea Torquini u listu Repubblica od ponedjeljka 10. rujna: Ratzinger je bio zajedno sa mnom profesor teologije, ali kasnije se otkrio kao sin jednog žandara, što je stvarno i bio. Pokorio se Kuriji, optužio me kao ne katolika i na kraju osudio. Sve je to učinio igrajući istovremeno dvostruku igru: pisao mi je opraštajuće pisma dok je pripremao sankcije protiv mene.

Evo, sažetka u dvije riječi, kako Hans Kung, slavni liberalni njemački teolog, priča u svojoj knjizi sjećanja, Umstrittene Wahrheit. Erinnerungen (Sporne istine. Sjećanja), upravo izdanoj u Njemačkoj od Munchenskog izdavača Piper Verlag.

Jedna vrsta obračuna s Papom Benediktom XVI, s kojim se po svemu sudeći bio pomirio nakon nedavnog susreta. O čemu Der Spiegel izvještava bitnim sadržajem. Kung i Ratzinger zajedno su bili profesori na Tubingenškom sveučilištu, gdje se nalazi najpoznatiji Teološki fakutet u Euroopi.

Upravo je Kung predložio Tubingenu da prihvati Ratzingera koji je predavao u Muensteru. Tri godine smo zajedno radili, priča Kung u svojoj knjizi, kojoj ne izostaju zabavni detalji: Kungu se tada sviđao Alfa Romeo, a Ratzinger se vozio biciklom. Često, po ružnom vremenu, Kung je povezao Ratzingera stavljajući njegov bicikl na držače za putne torbe.

Činilo mi se da smo bili na istoj valnoj dužini, piše teolog. Ali nije bilo tako, nastavlja. Kada su, krajem šesdesetih, ojačale struje koje potiskuju koncilsku reformu, dolazi čas odluke. Kako za njega tako i za mene. Njemu nasuprot ja sam se odlučio ne svrstavati s hijerarhijama Rima i centralističkom Crkvom... Htio sam biti kršćanin katolik na služenje ljudima koji su kako unutar tako i izvan Crkve.

  • Prevodilac: Željko Ivanković, Roman Ivanković
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x245
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Katolički teolog Hans Kung, ponovno napada sa svojom kritičnom knjigom, u kojoj ne štedi Ratzingera. U njegovoj novoj knjizi pojavljuje se precizan akt optužbe aktualnog pape, kako nam to dokumentira Andrea Torquini u listu Repubblica od ponedjeljka 10. rujna: Ratzinger je bio zajedno sa mnom profesor teologije, ali kasnije se otkrio kao sin jednog žandara, što je stvarno i bio. Pokorio se Kuriji, optužio me kao ne katolika i na kraju osudio. Sve je to učinio igrajući istovremeno dvostruku igru: pisao mi je opraštajuće pisma dok je pripremao sankcije protiv mene. Evo, sažetka u dvije riječi, kako Hans Kung, slavni liberalni njemački teolog, priča u svojoj knjizi sjećanja, Umstrittene Wahrheit. Erinnerungen (Sporne istine. Sjećanja), upravo izdanoj u Njemačkoj od Munchenskog izdavača Piper Verlag. Jedna vrsta obračuna s Papom Benediktom XVI, s kojim se po svemu sudeći bio pomirio nakon nedavnog susreta. O čemu Der Spiegel izvještava bitnim sadržajem. Kung i Ratzinger zajedno su bili profesori na Tubingenškom sveučilištu, gdje se nalazi najpoznatiji Teološki fakutet u Euroopi. Upravo je Kung predložio Tubingenu da prihvati Ratzingera koji je predavao u Muensteru. Tri godine smo zajedno radili, priča Kung u svojoj knjizi, kojoj ne izostaju zabavni detalji: Kungu se tada sviđao Alfa Romeo, a Ratzinger se vozio biciklom. Često, po ružnom vremenu, Kung je povezao Ratzingera stavljajući njegov bicikl na držače za putne torbe. Činilo mi se da smo bili na istoj valnoj dužini, piše teolog. Ali nije bilo tako, nastavlja. Kada su, krajem šesdesetih, ojačale struje koje potiskuju koncilsku reformu, dolazi čas odluke. Kako za njega tako i za mene. Njemu nasuprot ja sam se odlučio ne svrstavati s hijerarhijama Rima i centralističkom Crkvom... Htio sam biti kršćanin katolik na služenje ljudima koji su kako unutar tako i izvan Crkve.

Dodatne informacije

Izdavač Synopsis
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter