Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

One misle da smo male

One misle da smo male

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-14-0813-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K5325

Broj strana:

207

Težina:

341 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,90 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

S prevalencijom od 9-13%, odnosno oko 630 milijuna zaraženih u svijetu, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest među mladom populacijom. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre oko 200 žena. Ustaljena citološka metoda probira (Papa test) kojom se bolest otkriva na vrijeme i HPV-DNA test za potvrdu infekcije i određivanje HPV genotipa dostupni su u zdravstvenoj zaštiti. U preventivnim mjerama, osim organiziranog programa probira na nacionalnoj razini, neizostavan je dio primarne prevencije i suvremeni program spolnog odgoja o odgovornom spolnom ponašanju.

Međutim, informiranje o HPV infekciji još je uvijek nedostatno u svijetu i u nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima, mladoj populaciji koja je ne samo najviše pogođena nego i misli da je dobro informirana, a zapravo stječe „znanja o spolnim bolestima iz najčešće nepouzdanih i senzacionalistički intoniranih izvora, na pedagoški i socijalno-zdravstveno neprikladne načine.

Da bi se ovaj problem približio ponajprije mladoj populaciji, književnica Julijana Matanović i liječnica Anke Dorić stvorile su književno-dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini s kojom se prepleće u jednostavnoj formi izloženo stručno medicinsko štivo.

Ovaj književno-stručno-medicinski uradak ima posebnu javnozdravstvenu vrijednost jer je prvi ovakve vrste u suvremenoj domaćoj literaturi za mlade. Autorice knjigom žele doprinjeti širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije. Ciljne skupine su primarno mlada populacija, te njihovi roditelji i učitelji.

Posebna je svrha knjige osvijestiti potrebu prestanka tabu-šutnji i stigmatizacije spolno prenosivih bolesti općenito i učiniti istinite i valjane informacije o ovoj bolesti lako dostupnima mladima na pedagoški, psihološki i znanstveno-medicinski primjeren način.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x190
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

S prevalencijom od 9-13%, odnosno oko 630 milijuna zaraženih u svijetu, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najčešća je spolno prenosiva bolest među mladom populacijom. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a umre oko 200 žena. Ustaljena citološka metoda probira (Papa test) kojom se bolest otkriva na vrijeme i HPV-DNA test za potvrdu infekcije i određivanje HPV genotipa dostupni su u zdravstvenoj zaštiti. U preventivnim mjerama, osim organiziranog programa probira na nacionalnoj razini, neizostavan je dio primarne prevencije i suvremeni program spolnog odgoja o odgovornom spolnom ponašanju. Međutim, informiranje o HPV infekciji još je uvijek nedostatno u svijetu i u nas, a svijest o značaju prevencije nedovoljno razvijena, osobito među spolno aktivnim tinejdžerima i adolescentima, mladoj populaciji koja je ne samo najviše pogođena nego i misli da je dobro informirana, a zapravo stječe „znanja o spolnim bolestima iz najčešće nepouzdanih i senzacionalistički intoniranih izvora, na pedagoški i socijalno-zdravstveno neprikladne načine. Da bi se ovaj problem približio ponajprije mladoj populaciji, književnica Julijana Matanović i liječnica Anke Dorić stvorile su književno-dokumentarnu priču o jednoj ženskoj sudbini s kojom se prepleće u jednostavnoj formi izloženo stručno medicinsko štivo. Ovaj književno-stručno-medicinski uradak ima posebnu javnozdravstvenu vrijednost jer je prvi ovakve vrste u suvremenoj domaćoj literaturi za mlade. Autorice knjigom žele doprinjeti širenju istinitih informacija i stručnih spoznaja o mogućnostima prevencije i liječenja HPV infekcije. Ciljne skupine su primarno mlada populacija, te njihovi roditelji i učitelji. Posebna je svrha knjige osvijestiti potrebu prestanka tabu-šutnji i stigmatizacije spolno prenosivih bolesti općenito i učiniti istinite i valjane informacije o ovoj bolesti lako dostupnima mladima na pedagoški, psihološki i znanstveno-medicinski primjeren način.

Dodatne informacije

Izdavač Mladinska Knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter