Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Ogledi o individualizmu

Ogledi o individualizmu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Luj Dimon


ISBN:

86-7102-122-X

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B5000

Broj strana:

322

Težina:

490 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

22,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

U zbirci eseja Luja Dimona Ogledi o individualizmu razmatra se problem naučnog statusa antropologije, krećući se na granici između istorije ideja i empirijskog ideala antropologije.
Već sam naslov dela ukazuje da je najveća pažnja u pristupu posvećena ideji individualizma, kao ključnoj za moderni antropološki diskurs. Razmatrajući istoriju nastanka ideje individualizma, Dimon ukazuje da je ona iznikla na religijskim principima, pre svega na onom koji nalaže pojedincu povlačenje iz sveta, odricanje od svetovnog, da bi se kasnije taj ideal razvijao od individue izvan sveta do ideala individue u svetu. Dimon se posebno bavi analizom nacionalizma i nacizma kao ekstremnim oblicima individualizma, a studiju završava razmatranjem strukture savremene individualističke konfiguracije i izlaganjem perspektiva antropologije.

  • Prevodilac: Dragana Lukajić, Radana Lukajić
  • Izdanje: 2
  • Godina: 2004
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x210
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

U zbirci eseja Luja Dimona Ogledi o individualizmu razmatra se problem naučnog statusa antropologije, krećući se na granici između istorije ideja i empirijskog ideala antropologije. Već sam naslov dela ukazuje da je najveća pažnja u pristupu posvećena ideji individualizma, kao ključnoj za moderni antropološki diskurs. Razmatrajući istoriju nastanka ideje individualizma, Dimon ukazuje da je ona iznikla na religijskim principima, pre svega na onom koji nalaže pojedincu povlačenje iz sveta, odricanje od svetovnog, da bi se kasnije taj ideal razvijao od individue izvan sveta do ideala individue u svetu. Dimon se posebno bavi analizom nacionalizma i nacizma kao ekstremnim oblicima individualizma, a studiju završava razmatranjem strukture savremene individualističke konfiguracije i izlaganjem perspektiva antropologije.

Dodatne informacije

Izdavač Clio
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter