Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog



Novost

07.08.2023

Promovirana knjiga "Tranzicijska pravda" Gorana Šimića

Promovirana knjiga "Tranzicijska pravda" Gorana Šimića

Nikad nismo iskreno, a rekao bih i da nismo imali dovoljno znanja da se uhvatimo u koštac sa proteklim događajima

Knjiga ‘Tranzicijska pravda’, dekana Pravnog fakulteta Sveučilišta ‘Vitez’ u Travniku’ Gorana Šimića promovirana je danas na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autor Šimića naglašava da je to prvi udžbenik tranzicijske pravde u istoriji. Kako je kazao, nikad niti i jednoj zemlji ni na jednom jeziku prije, nije napisan udžbenik koji bi se mogao koristiti u obrazovanju, kako fakultetskom tako vjerovatno i nižeg nivoa.

- Možemo pratiti razvoj tranzicijske pravde u posljednjih 80 godina. Međutim, kad se pogleda knjiga i složenost društvnih problema kojima se bavi, vjerovatno za to ima neki opravdani razlog - kazao je novinarima.

Prema njegovim riječima, knjiga daje mogućnost da svi oni koji žele razumjeti postkonfliktno društvo, upravljaju tim procesima ili učestvuju u tim procesima pročitaju, razumiju, nauče ili (knjiga sadrži još 300 drugih izvora na koje referira) mogu dobiti saznanje o tome šta da se uradi da bi Bosna i Hercegovina i njeni građani konačno jednog dana bili normalno, sretno ustrojeno društvo u kojem ljudi više ne bi morali biti opterećeni prošlošću.

- Ironično je reći da je Bosna i Hercegovina probala svaki mehanizam tranzicijske pravde, ali naš najveći problem je što to nikada nismo radili iskreno. Svi ti procesi bili su isforsirani od međunarodne zajednice ili su naprosto bili dizajnirani da se potroši novac neke međunarodne organizacije. Zapravo mi, kao društvo, nikad nismo iskreno željeli da prevaziđemo ono što se dogodilo. Nikad nismo iskreno željeli da utvrdimo istinu o proteklim događajima, da je stavimo u istorijske udžbenike, da je stavimo u društveni kontekst i da završimo s tom pričom - naglasio je.

Misli da ‘Bosna i Hercegovina u prošlosti nije bila spremna, ali se nada da će biti u budućnosti i da će moći koristiti znanja koja se mogu zajedno ponuditi.’

- Nikad nismo iskreno, a rekao bih i da nismo imali dovoljno znanja da se uhvatimo u koštac sa proteklim događajima i da utvrdimo istinu, podarimo pravdu i na kraju se pomirimo. Mi se zapravo na ovim prostorima, već 600 ili 700 godina, samo ubijamo, ali se nikad nismo mirili poslije tih događaja - kazao je Šimić.

Autor za knjigu kaže da je napisana na jednostavan i pristupačan način, te je okarakterizirao kao važan priručnik za osobe koje upravljaju društvenim procesima u BiH. Uskoro bi trebalo da bude objavljena i na engleskom jeziku.

Promotori knjige ‘Tranzicijska pravda’ bili su Almir Maljević i Almir Alić, a na promociji je govorio i rektor Sveučilišta ‘Vitez’ Travnik Mirko Puljić.

Izvor: Fena

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Problem tri tela

Liju Cisin

24,00 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

Classicgold: Bach

Johann Sebastian Bach

Redovna Cijena: 12,00 KM

Snižena cijena: 7,00 KM

Ostale knjige na popustu