Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

24.301

Facebook slicica

KatalogNovost

13.09.2017

U Crnoj Gori promovisana zbirka pjesama ”1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”

Zbirka pjesama ”1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, autora profesora Šahbaza Jusufovića, promovisana je u Centru za kulturu Bijelo Polje (Crna Gora), u okviru pratećeg programa XV Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

U želji da sačuva sevdalinku od zaborava, profesor muzike iz Tuzle, Šahbaz Jusufović, uspio je da objavi dvotomnu zbirku, koja sadrži 1.040 sevdalinki, narodnih bosanskohercegovačkih i sandžačkih pjesama.

”Na ovoj zbirci sam radio 50 godina, počeo 1966. godine, još kao srednjoškolac i student, a završio sam je 2015. Cilj mi je bio da sakupim najbolje sevdalinke, sa najboljim tekstovima, melodijama i aranžmanima, kako se ne vi skrnavile i mijenjale, već ostale u izvornom obliku. Ja sam veliki zaljubljenik u sevdlinku, potičem iz muzičke porodice i to je ono što sam naslijedio, a ovaj je još jedan način na koji sam iskazao tu ljubav”, istakao je autor, dodajući da je birao pjesme sa najljepšim tekstovima i porukama, najrazvijenijim melodijama, te najbogatijim harmonskim podlogama.

Jusufović je podsjetio da je zbirka pjesama ”1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” promovisana dva puta u Sarejeva i jednom u Tuzli, naglašavajući da ovo predstavljanje dodatno dobija na značaju, jer je dio programa XV Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

Kompozitor Asim Horozić, koji je ujedno i recezent zbirke ”1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, iskazao je oduševljenje ovim jedinstvenim muzičkim projektom.

”Ova zbirka ujedno predstavlja i podsjetnik za sevdalije, da sevdalinke ne bi smetnuli s uma kao i edukativno štivo, koje će poslužiti mnogima za dalji rad i očuvanje sevdalinke, kao i pružiti mogućnosti za njeno dalje proučavanje, a svakakao će i meni poslužiti za nova djela. Ova ogormna zbirka nas uči o našoj pravoj, urbanoj varoškoj pjesmi, čuva od uticaja ruralne interpretacije i zahvaljujem se profesoru Šahbazu Jusufoviću koji je svoje poznavanje sevdaha pretvorio u biser knjigu”, kazao je Horozić.

Promocija ove zbirke održana je 25. novembra prošle godine u prepunom BKC-u u Tuzli, kada je ova ustanova proslavila 20 godina postojanja. Podršku ovom projektu od samog početka daje Vlada TK. Treba reći da je BKC TK Tuzla izdavač ovog vrijednog djela, a promotor u Crnoj Gori bio je i direktor BKC-a Edis Bajić.

(Nezavisni.ba/Radio Bijelo Polje)

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

U tihoj vodi

Pola Hokins

17,50 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

Dnevnik šonjavka 3 - Poslednja slamka

Jeff Kinney

Redovna Cijena: 15,00 KM

Snižena cijena: 13,50 KM

Ostale knjige na popustu

Newsletter