Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.233

Facebook slicica

Katalog

Kratki uvod u vječnu polemiku - Retoričke priče

Kratki uvod u vječnu polemiku - Retoričke priče

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-304-122-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K4597

Broj strana:

287

Težina:

900 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

40,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Šetnja retoričkim šumama Slobodana Blagojevića - kultnoga sarajevskog pjesnika, prevoditelja, antologičara i urednika, prijeratnog korifeja svoga naraštaja unutar sarajevske književne scene, danas s haškom adresom - lucidno katalogizira, po autoru, mogući i stvarni polemički repertoar i njegove situacije kroza ljudsku povijest, i to od antičkih davnina do naših dana.

U autorovu svojevrsnom izviđanju polemičke tradicije, mimo tipologizacije i sistematizacijskih ambicija, imponirajuća je, prvovrsno, njegova nejednodimenzionalna ideologija - on će, naime, u došaptavanjima ekskluzivno filozofskog i literarnog, ili pak socioantropološkog i filozofointuitivnog uma, detektirati i rastumačiti, i iznutra i izvana, svoj predmet, ogoljujući ga do bitnoga. Ali imponirajuća i zato što čitatelja obavezuje nesvakidašnjom erudicijom i aktom odgovornog čitanja. Problematizirajući sraz argumenata, fikcionalne dijaloge od Ksenofona do u naše vrijeme, Blagojevićeva

Posve nejednoznačno žanrovski odrediva, zaigrana oko fenomenologije kazivanja i dokazivanja, misaonih raspra i srazova, esejistička mašta manje je zabavljena teorijskim opisima i dijagnozama retorike, a više njezinom praksom. Ako nije preuzetno reći, ona je ponajprije kompendij primijenjene retorike - njezinih zgoda i nezgoda.Kratki vodič u vječnu polemiku, povrh svega, knjiga je o neumornom i svevremenom čovjekovu naporu da uvjeri i razuvjeri, da afirmira i obezvrijedi, da izmisli, ako je to potrebno, dokaz po cijenu - nedostatka dokaza, naravno.

Ili drukčije rečeno, posuđeno od autora: Kad bih mogao, bih, tako mi Boga, taman se i ne moglo.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2010
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x250
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Šetnja retoričkim šumama Slobodana Blagojevića - kultnoga sarajevskog pjesnika, prevoditelja, antologičara i urednika, prijeratnog korifeja svoga naraštaja unutar sarajevske književne scene, danas s haškom adresom - lucidno katalogizira, po autoru, mogući i stvarni polemički repertoar i njegove situacije kroza ljudsku povijest, i to od antičkih davnina do naših dana. U autorovu svojevrsnom izviđanju polemičke tradicije, mimo tipologizacije i sistematizacijskih ambicija, imponirajuća je, prvovrsno, njegova nejednodimenzionalna ideologija - on će, naime, u došaptavanjima ekskluzivno filozofskog i literarnog, ili pak socioantropološkog i filozofointuitivnog uma, detektirati i rastumačiti, i iznutra i izvana, svoj predmet, ogoljujući ga do bitnoga. Ali imponirajuća i zato što čitatelja obavezuje nesvakidašnjom erudicijom i aktom odgovornog čitanja. Problematizirajući sraz argumenata, fikcionalne dijaloge od Ksenofona do u naše vrijeme, Blagojevićeva Posve nejednoznačno žanrovski odrediva, zaigrana oko fenomenologije kazivanja i dokazivanja, misaonih raspra i srazova, esejistička mašta manje je zabavljena teorijskim opisima i dijagnozama retorike, a više njezinom praksom. Ako nije preuzetno reći, ona je ponajprije kompendij primijenjene retorike - njezinih zgoda i nezgoda.Kratki vodič u vječnu polemiku, povrh svega, knjiga je o neumornom i svevremenom čovjekovu naporu da uvjeri i razuvjeri, da afirmira i obezvrijedi, da izmisli, ako je to potrebno, dokaz po cijenu - nedostatka dokaza, naravno. Ili drukčije rečeno, posuđeno od autora: Kad bih mogao, bih, tako mi Boga, taman se i ne moglo.

Dodatne informacije

Izdavač VBZ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter