Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!Slika knjizicaProizvoda u bazi

29.737

Facebook slicica

Katalog

Konceptosfera kulture i frazeologija - Teorija i metode lingvokulturološkog proučavanja

Konceptosfera kulture i frazeologija - Teorija i metode lingvokulturološkog proučavanja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Irina Zykova


ISBN:

9789537963958

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B1578

Broj strana:

394

Težina:

699 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

45,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga Irine V. Zykove posvećena je teorijsko-metodološkim pitanjima proučavanja jednog od neobrađenih problema suvremene lingvokulturologije. Riječ je o problemu interakcije konceptosfere kulture i jezika koji se u radu razmatra u okviru osmišljavanja procesa oblikovanja i funkcioniranja frazeoloških znakova pod utjecajem konceptosfere kulture.

S obzirom na činjenicu da autorica uočava prazninu u području neposrednog proučavanja jezičnog sustava, procesa njegova oblikovanja i razvoja kao rezultata spoznajnih aktivnosti i to sa stajališta kulturne uvjetovanosti, zaključuje da se time otvara potpuno novo polje znanstvenog istraživanja, odnosno polje konceptosfere kulture. Stoga u ovoj knjizi autorica plasira novi, po mnogočemu inovativan pristup proučavanju frazeološkog značenja pri čemu ga razumije kao složeni entitet koji nastaje kao posljedica intersemiotičke transpozicije.
Prikupljena frazeološka građa u ovoj knjizi zasnovana je na proučavanju engleskog jezika što monografiju čini pristupačnijom široj (a ne samo rusističkoj i/ili ruskojezičnoj) publici. Temom i pristupom knjiga će biti zanimljiva i korisna svim jezikoslovcima koji se zanimaju za kulturologiju, a isto tako i širokom krugu istraživača koji se bave pitanjem odnosa jezika, kulture i jezične ličnosti.

  • Originalni naziv: Conceptosphere of Culture...
  • Prevodilac: Branka Barčot
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2019
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga Irine V. Zykove posvećena je teorijsko-metodološkim pitanjima proučavanja jednog od neobrađenih problema suvremene lingvokulturologije. Riječ je o problemu interakcije konceptosfere kulture i jezika koji se u radu razmatra u okviru osmišljavanja procesa oblikovanja i funkcioniranja frazeoloških znakova pod utjecajem konceptosfere kulture. S obzirom na činjenicu da autorica uočava prazninu u području neposrednog proučavanja jezičnog sustava, procesa njegova oblikovanja i razvoja kao rezultata spoznajnih aktivnosti i to sa stajališta kulturne uvjetovanosti, zaključuje da se time otvara potpuno novo polje znanstvenog istraživanja, odnosno polje konceptosfere kulture. Stoga u ovoj knjizi autorica plasira novi, po mnogočemu inovativan pristup proučavanju frazeološkog značenja pri čemu ga razumije kao složeni entitet koji nastaje kao posljedica intersemiotičke transpozicije. Prikupljena frazeološka građa u ovoj knjizi zasnovana je na proučavanju engleskog jezika što monografiju čini pristupačnijom široj (a ne samo rusističkoj i/ili ruskojezičnoj) publici. Temom i pristupom knjiga će biti zanimljiva i korisna svim jezikoslovcima koji se zanimaju za kulturologiju, a isto tako i širokom krugu istraživača koji se bave pitanjem odnosa jezika, kulture i jezične ličnosti.

Dodatne informacije

Izdavač Srednja Europa
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter