Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Knjiga o Nasihi 1-2

Knjiga o Nasihi 1-2

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Grupa autora


ISBN:

978-9926-8690-0-7

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D4707

Broj strana:

172

Težina:

800 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Stvaralaštvo Nasihe Kapidžić-Hadžić obilježili su drugu polovinu prošlog stoljeća: bila je najpoznatija po svojoj poeziji, a pisala je i kraću prozu, dramske tekstove i književnu esejistiku. Iz tog razloga važan je poduhvat posvećen istraživanju i (pre)vrednovanju njenog djela. Budući da je riječ o prvom naučnom poduhvatu da se temeljnije osvijetli i istraži djelo značajne spisateljice za djecu, objavljivanje dvotomnog zbornika važan je posao za razvoj ovog naučnog polja. Ovaj rukopis treba da doprinese temeljnijim uvidima u književno stvaralaštvo i značaj Nasihe Kapidžić-Hadžić, ali i da podstakne nova istraživanja. U tom smislu, vrlo važna je i činjenica da je ovaj projekt okupio oko njenog djela deset, pretežno mladih književnih znalaca iz Bosne i Hercegovine i susjedstva.

Obimna studija o Nasihi Kapidžić-Hadžić predstavlja jedan model za buduće istraživače koji trasira put kako tumačiti savremenu bosanskohercegovačku književnost za djecu, u okvirima savremene metodologije proučavanja književnosti. S druge strane ova studija pokazuje na koji način književna kritika može doprinijeti kanonizaciji književnosti za djecu, s obzirom da u našoj književnoj kritici nisu napisane književne studije o pojedinim piscima za djecu.

Ova studija je jedna vrsta akademskog otpora spram marginalizacije književnosti za djecu, kojoj se ne posvećuje dovoljna akademska pažnja. Grupa autora ovdje daje novi tip čitanja i na novi način oživljava tekstove Nasihe Kapidžić Hadžić. Izbor lektirskog pisca je svakako dobar, treba se krenuti od vrha i pokazati kako iz ugla savremenog teorijskog razumijevanja književnosti za djecu možemo (iš)čita(va)ti i tekstove s kojima smo odrastali i koji svoje mjesto imaju u čitankama.

Prof. dr Muris Bajramović (izvod iz recenzije)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Stvaralaštvo Nasihe Kapidžić-Hadžić obilježili su drugu polovinu prošlog stoljeća: bila je najpoznatija po svojoj poeziji, a pisala je i kraću prozu, dramske tekstove i književnu esejistiku. Iz tog razloga važan je poduhvat posvećen istraživanju i (pre)vrednovanju njenog djela. Budući da je riječ o prvom naučnom poduhvatu da se temeljnije osvijetli i istraži djelo značajne spisateljice za djecu, objavljivanje dvotomnog zbornika važan je posao za razvoj ovog naučnog polja. Ovaj rukopis treba da doprinese temeljnijim uvidima u književno stvaralaštvo i značaj Nasihe Kapidžić-Hadžić, ali i da podstakne nova istraživanja. U tom smislu, vrlo važna je i činjenica da je ovaj projekt okupio oko njenog djela deset, pretežno mladih književnih znalaca iz Bosne i Hercegovine i susjedstva. Obimna studija o Nasihi Kapidžić-Hadžić predstavlja jedan model za buduće istraživače koji trasira put kako tumačiti savremenu bosanskohercegovačku književnost za djecu, u okvirima savremene metodologije proučavanja književnosti. S druge strane ova studija pokazuje na koji način književna kritika može doprinijeti kanonizaciji književnosti za djecu, s obzirom da u našoj književnoj kritici nisu napisane književne studije o pojedinim piscima za djecu. Ova studija je jedna vrsta akademskog otpora spram marginalizacije književnosti za djecu, kojoj se ne posvećuje dovoljna akademska pažnja. Grupa autora ovdje daje novi tip čitanja i na novi način oživljava tekstove Nasihe Kapidžić Hadžić. Izbor lektirskog pisca je svakako dobar, treba se krenuti od vrha i pokazati kako iz ugla savremenog teorijskog razumijevanja književnosti za djecu možemo (iš)čita(va)ti i tekstove s kojima smo odrastali i koji svoje mjesto imaju u čitankama. Prof. dr Muris Bajramović (izvod iz recenzije)

Dodatne informacije

Izdavač Planjax
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter