Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Izabrana djela I.

Izabrana djela I.

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: August Šenoa


ISBN:

978-953-150-299-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4095

Broj strana:

553

Težina:

780 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,40 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Prva knjiga izabranih djela Augusta Šenoe u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti obuhvaća izbor pjesama te dva povijesna romana: Zlatarorovo zlato i Čuvaj se senjske ruke.

Priređivačica knjige, književna znanstvenica i proučavateljica Šenoina života i djela Miroslava Tušek naglašava Šenoinu pripadnost nizu hrvatskih velikana usmjerenih k jednom od najplemenitijih ciljeva: pomoći svojem narodu da se izdigne, da se razvija, da ide ukorak s najrazvijenijim narodima, da stane uz bok najuspješnijih zemalja Europe.

I kao književna i nacionalna veličina neprijeporne vrijednosti i nedostižne snage, i kao romantik s mnogo osjećaja za realnost, Šenoa je, ističe priređivačica, postigao ono što jedan pisac najviše može postići: da mišlju i osjećajem, duhom i stilom, postane izraz težnji svojega vremena i mentaliteta hrvatskoga naroda. Bio je umjetnik koji je već onda pouzdano znao da umjetnost mora biti nacionalna kako bi se mogla uzdići do univerzalnosti.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140×200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Prva knjiga izabranih djela Augusta Šenoe u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti obuhvaća izbor pjesama te dva povijesna romana: Zlatarorovo zlato i Čuvaj se senjske ruke. Priređivačica knjige, književna znanstvenica i proučavateljica Šenoina života i djela Miroslava Tušek naglašava Šenoinu pripadnost nizu hrvatskih velikana usmjerenih k jednom od najplemenitijih ciljeva: pomoći svojem narodu da se izdigne, da se razvija, da ide ukorak s najrazvijenijim narodima, da stane uz bok najuspješnijih zemalja Europe. I kao književna i nacionalna veličina neprijeporne vrijednosti i nedostižne snage, i kao romantik s mnogo osjećaja za realnost, Šenoa je, ističe priređivačica, postigao ono što jedan pisac najviše može postići: da mišlju i osjećajem, duhom i stilom, postane izraz težnji svojega vremena i mentaliteta hrvatskoga naroda. Bio je umjetnik koji je već onda pouzdano znao da umjetnost mora biti nacionalna kako bi se mogla uzdići do univerzalnosti.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter