Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Draža Mihailović - Na krstu sudbine

Draža Mihailović - Na krstu sudbine

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Pero Simić


ISBN:

978-86-521-1185-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V5338

Broj strana:

622

Težina:

781 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

26,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Kad je Ficroj Maklejn, šef engleske misije u Titovom štabu, skrenuo pažnju Čerčilu da su svi funkcioneri Titovog pokreta otvoreni i zadrti komunisti i da će oni u Jugoslaviji uspostaviti sovjetski sistem, Čerčil nije izdržao:
- Da li namjeravate da živite u Jugoslaviji poslije rata?
- Ne, gospodine.
- Ni ja. A pošto je takav slučaj - dodao je britanski premijer - ukoliko se manje Vi i ja brinemo kakvu će vladu oni uspostaviti, utoliko bolje!

Dok se istoričari još spore o ulozi i ocjeni djelatnosti Dragoljuba Draže Mihailovića, publicista Pero Simić sa rjetkom akribijom pouzdanog istraživača iznosi najvažnije i mnoge dosad nepoznate podatke iz života vođe četničkog pokreta za vrijeme II svjetskog rata.

Među paradoksima povijesti o generalu Mihailoviću, kojim se sudbina surovo poigrala, najupečatljivije su činjenice koje su u ovoj knjizi potkrepljene neumoljivim jezikom dokumenata:
- prvi vođa pokreta otpora protiv fašizma u Evropi ali i jedini vođa antifašista osuđen za kolaboraciju sa nacistima,
- ucijenjen od Njemaca i odbačen od Saveznika,
- uzdanica jugoslovenske izbjegličke vlade u Londonu, koja ga se pred kraj rata odrekla...

Sklon preispitivanju istorijskih predrasuda, Pero Simić, jedan od najpriznatijih savremenih biografa vođe jugoslovenskih komunista Josipa Broza Tita, osvjetlio je ovom biografijom i tragičan splet okolnosti i sukobljenih interesa koji je doveo do građanskog sukoba u Jugoslaviji.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Ćirilica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Kad je Ficroj Maklejn, šef engleske misije u Titovom štabu, skrenuo pažnju Čerčilu da su svi funkcioneri Titovog pokreta otvoreni i zadrti komunisti i da će oni u Jugoslaviji uspostaviti sovjetski sistem, Čerčil nije izdržao: - Da li namjeravate da živite u Jugoslaviji poslije rata? - Ne, gospodine. - Ni ja. A pošto je takav slučaj - dodao je britanski premijer - ukoliko se manje Vi i ja brinemo kakvu će vladu oni uspostaviti, utoliko bolje! Dok se istoričari još spore o ulozi i ocjeni djelatnosti Dragoljuba Draže Mihailovića, publicista Pero Simić sa rjetkom akribijom pouzdanog istraživača iznosi najvažnije i mnoge dosad nepoznate podatke iz života vođe četničkog pokreta za vrijeme II svjetskog rata. Među paradoksima povijesti o generalu Mihailoviću, kojim se sudbina surovo poigrala, najupečatljivije su činjenice koje su u ovoj knjizi potkrepljene neumoljivim jezikom dokumenata: - prvi vođa pokreta otpora protiv fašizma u Evropi ali i jedini vođa antifašista osuđen za kolaboraciju sa nacistima, - ucijenjen od Njemaca i odbačen od Saveznika, - uzdanica jugoslovenske izbjegličke vlade u Londonu, koja ga se pred kraj rata odrekla... Sklon preispitivanju istorijskih predrasuda, Pero Simić, jedan od najpriznatijih savremenih biografa vođe jugoslovenskih komunista Josipa Broza Tita, osvjetlio je ovom biografijom i tragičan splet okolnosti i sukobljenih interesa koji je doveo do građanskog sukoba u Jugoslaviji.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter