Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Draga Mašin

Draga Mašin

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-86-521-4414-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D1530

Broj strana:

472

Težina:

450 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

21,70 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Nenadmašan roman o zlosrećnoj srpskoj kraljici, ženi poslednjeg Obrenovića. U njemu pisac pitkim i besprekornim stilom prelama atmosferu koja dočarava fin de siècle, istovremeno i epohu kraja dinastije Obrenovića, kroz porodične nesreće, uspon i pad dvorske dame Drage Mašin. Objavljen 1959. godine, u razmahu socrealističke književne mode, roman nije udostojen nepristrasnog kritičkog suda iako je doživeo uspeh kod čitalaca.

Svestran i plodan umetnik, avangardni slikar, sineasta, pesnik i romansijer, Ljubiša Jocić izvajao je verodostojan portret kraljice Drage Obrenović, od njenog teškog detinjstva bez roditelja i staratelja, sa još četvoro mlađe braće i sestara, preko neželjene udaje, izdržavanja od skromne udovičke penzije i uzdizanja na društvenoj lestvici u ulozi prevoditeljke i novinarke, sve do uspona na dvoru, čaršijskih spletki, kratkotrajne bračne sreće i zverskog ubistva u Majskom prevratu 1903. Njen lik izrasta kroz slikovit dekor Srbije i Beograda s kraja XIX veka, u zaostaloj patrijarhalnoj sredini u kojoj se tek rađala građanska klasa. Zbog netrpeljivosti i sukoba roditelja, ekskralja Milana i kraljice majke Natalije, i sam najčešće u sukobu sa njima, golobradi kralj Aleksandar nalazi u majčinoj omiljenoj dvorskoj dami najpre tajnu utehu za svoje duševne patnje a kasnije, i javno, saveznicu i saputnicu u dramatičnoj političkoj i životnoj areni.

Fatalna ljubav Aleksandra i Drage Obrenović, koja će izmeniti tok srpske istorije, potanko je, uverljivo i nadasve uzbudljivo oživljena u Jocićevoj tragičnoj romansi, prepletenoj sa stvarnim ličnostima i istorijskim činjenicama.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Nenadmašan roman o zlosrećnoj srpskoj kraljici, ženi poslednjeg Obrenovića. U njemu pisac pitkim i besprekornim stilom prelama atmosferu koja dočarava fin de siècle, istovremeno i epohu kraja dinastije Obrenovića, kroz porodične nesreće, uspon i pad dvorske dame Drage Mašin. Objavljen 1959. godine, u razmahu socrealističke književne mode, roman nije udostojen nepristrasnog kritičkog suda iako je doživeo uspeh kod čitalaca. Svestran i plodan umetnik, avangardni slikar, sineasta, pesnik i romansijer, Ljubiša Jocić izvajao je verodostojan portret kraljice Drage Obrenović, od njenog teškog detinjstva bez roditelja i staratelja, sa još četvoro mlađe braće i sestara, preko neželjene udaje, izdržavanja od skromne udovičke penzije i uzdizanja na društvenoj lestvici u ulozi prevoditeljke i novinarke, sve do uspona na dvoru, čaršijskih spletki, kratkotrajne bračne sreće i zverskog ubistva u Majskom prevratu 1903. Njen lik izrasta kroz slikovit dekor Srbije i Beograda s kraja XIX veka, u zaostaloj patrijarhalnoj sredini u kojoj se tek rađala građanska klasa. Zbog netrpeljivosti i sukoba roditelja, ekskralja Milana i kraljice majke Natalije, i sam najčešće u sukobu sa njima, golobradi kralj Aleksandar nalazi u majčinoj omiljenoj dvorskoj dami najpre tajnu utehu za svoje duševne patnje a kasnije, i javno, saveznicu i saputnicu u dramatičnoj političkoj i životnoj areni. Fatalna ljubav Aleksandra i Drage Obrenović, koja će izmeniti tok srpske istorije, potanko je, uverljivo i nadasve uzbudljivo oživljena u Jocićevoj tragičnoj romansi, prepletenoj sa stvarnim ličnostima i istorijskim činjenicama.

Dodatne informacije

Izdavač Laguna
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter