Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

34.972

Facebook slicica

Katalog

Sevdah

Sevdah

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-18-082-8

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M4910

Broj strana:

156

Težina:

200 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

19,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Sevdah

Sevdah Damira Imamovića je prva knjiga o sevdahu koja na jednom mjestu sažima muzičke, poetske, kulturno-historijske i popularne tendencije u razvoju ovog muzičkog žanra kroz tri stoljeća njegove dokumentirane prošlosti. Ovo je i prva knjiga o sevdahu napisana rukom uglednog izvođača i autora sevdalinki. Ona pokazuje koliko su Imamovićeve intervencije u sevdahu bazirane na dubinskom poznavanju historije i estetike ove umjetnosti.


O autoru

Damir Imamović (1978) jedan je od najznačajnijih savremenih izvođača sevdaha. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah kao i jedan sasvim nov pogled na ovu staru formu. Rođen je u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, gdje je rano došao u kontakt s tradicijom sevdaha. Na profesionalno bavljenje muzikom odlučuje se nakon višegodišnjeg odbijanja porodične tradicije. Od 2006. do 2016. godine snimio je šest albuma od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića. Najnoviji album Dvojka producirao je Chris Eckman (Tamikrest, Bassekou Kouyate), a objavio ga je prestižni Glitterbeat Records u aprilu 2016. godine. Od 2011. godine radi kao edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab. O sevdahu je govorio na Univerzitetu Loyola (Chicago), Filozofskom fakultetu (Ljubljana), Muzikološkom institutu (Beograd), centru DeBalie (Amsterdam) i dr. U Sarajevu već nekoliko godina priređuje višednevne radionice.

U saradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Mirzom Kovačevićem, Damir je svome traganju za novim sevdahom dao i materijalni izraz: rezultat je tambur, novi instrument koji kombinira sazlijski i gitarski muzički ugođaj.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Sevdah Sevdah Damira Imamovića je prva knjiga o sevdahu koja na jednom mjestu sažima muzičke, poetske, kulturno-historijske i popularne tendencije u razvoju ovog muzičkog žanra kroz tri stoljeća njegove dokumentirane prošlosti. Ovo je i prva knjiga o sevdahu napisana rukom uglednog izvođača i autora sevdalinki. Ona pokazuje koliko su Imamovićeve intervencije u sevdahu bazirane na dubinskom poznavanju historije i estetike ove umjetnosti. O autoru Damir Imamović (1978) jedan je od najznačajnijih savremenih izvođača sevdaha. Njegova pojava na muzičkoj sceni 2005. godine proizvela je novi talas interesovanja za sevdah kao i jedan sasvim nov pogled na ovu staru formu. Rođen je u porodici sevdalijskih bardova Đule, Zaima i Nedžada Imamovića, gdje je rano došao u kontakt s tradicijom sevdaha. Na profesionalno bavljenje muzikom odlučuje se nakon višegodišnjeg odbijanja porodične tradicije. Od 2006. do 2016. godine snimio je šest albuma od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića. Najnoviji album Dvojka producirao je Chris Eckman (Tamikrest, Bassekou Kouyate), a objavio ga je prestižni Glitterbeat Records u aprilu 2016. godine. Od 2011. godine radi kao edukator u okviru programa radionica i predavanja SevdahLab. O sevdahu je govorio na Univerzitetu Loyola (Chicago), Filozofskom fakultetu (Ljubljana), Muzikološkom institutu (Beograd), centru DeBalie (Amsterdam) i dr. U Sarajevu već nekoliko godina priređuje višednevne radionice. U saradnji s graditeljem sazova Ćamilom Metiljevićem i graditeljem gitara Mirzom Kovačevićem, Damir je svome traganju za novim sevdahom dao i materijalni izraz: rezultat je tambur, novi instrument koji kombinira sazlijski i gitarski muzički ugođaj.

Dodatne informacije

Izdavač Vrijeme Zenica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter