Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog



Novost

29.01.2015

Ponekad trebate izgubiti sebe da biste otkrili ko ste

U izdanju bh. izdavačke kuće Buybook krajem prošle godine objavljen je najnoviji roman Paula Coelha: “Preljub”.

 

U središtu priče je tridesetjednogodišnja Linda, koja zna da ima sreće u životu. Ipak, svako jutro kad otvori oči i ugleda ono što se zove “novi dan”, poželi da ih odmah zatvori. Njeni prijatelji preporučuju joj lijekove. Ali ona želi osjećati više, a ne manje. I tako ona kreće u avanturu, neočekivanu i smjelu, koja u njoj oživljava osjećaje za koje je ona – ugledna supruga, brižna majka, ambiciozna novinarka – mislila da su iščezli. Ali ona ne može predvidjeti šta će dalje biti...

 

Paulo Coelho, jedan je od najomiljenijih pisaca u svijetu, podijelio je sa svojim čitateljima kako je nastao roman, te govori o ljubavi, prevari i  sreći u intervjuu za svog brazilskog izdavača Sextante, koji povodom objavljivanja bh. izdanja donosi izdavačka kuća Buybook.

 

Zašto ste odabrali preljub kao temu za svoj novi roman?

Paulo Coelho: Ja sam stalno u kontaktu sa svojim čitateljima putem društvenih mreža i primijetio sam mnogo komentara vezanih za depresiju. Prvo bih postavio post o toj temi, a onda anonimno, unutar teme, pozivao ljude da podijele svoje probleme sa mnom. Na moje iznenađenje, ljudi nisu govorili o bolesti, nego o izdaji. Nisam to mogao ni zamisliti, ali kroz raspravu o o toj temi, shvatio sam da je ona iznimno bogata. U to vrijeme, dakle, još uvijek nesvjeno, rodila se ideja o jednoj knjizi.

 

Kako je tekao proces produbljavanja ove teme?

Paulo Coelho: Kad bih ulazio na forume preljubnika, nisam se prijavljivao kao pisac, nego kao žena ili muškarac, kao osoba koja je varala ili bila prevarena. Tu sam mogao vidjeti kolika zbrka vlada u glavama tih ljudi. Ukratko, bili su jako povrijeđeni i prekidali bi veze. No, mnogi su se pokajali poslije. Shvatio sam da je u mnogim pričama bila u pitanju kriza u braku, i tada sam razvio zaplet “Preljuba“ prema onoj koja mi se činila najzanimljivijom. Tada sam počeo pisati knjigu, koja je u biti već bila napisana.

 

Kako uspijevate pronaći  u sebi taj ženski glas i prenjeti ga na papir?

Paulo Coelho: S vremena na vrijeme mi to uspije. "Jedanaest minuta" napisao sam iz perspetkive prostitutke, a „Na obalu rijeke Piedre sjela sam i plakala", iz perspektive žene koja je u potrazi za voljenom osobom. Kako duboko uronim u živote likova o kojim pišem, nekada je veoma teško uočiti granicu  i razdvojiti moj glas od njihovog.

 

Glavna junakinja u romanu preispituje svoj život. Da li je prevara jedan o puteva ka sreći?

Paulo Coelho: Prvo moramo definirati riječ izdaja. To definitvno nije moj put prem sreći. Za put ka sreći prvo moramo shvatiti da brak nije statična stvar. On je dinamičan, uvijek u pokretu. Možete biti u braku s istom ženom deset godina i misliti da je to ista žena koju ste oženili. Ali ona to nije. Ta žena se promjenila, a i vi, također. Put ka sreći, u biti, je u predanosti.

 

Šta je najveća prijetnja odnosu dvoje ljudi?

Paulo Coleho: Najveća prijetnja je “vampirizirati“ svoju vezu i uvjeravati se da će ona zavijek biti ista.

Ako ste s nekim iz ljubavi ništa vam se ne smije nametnuti. Ni posao ni djeca. Trebate biti s nekim ko vas čini sretnim što ste živi. Bez te radosti, teško je ići naprijed. I najvažnije je vezu shvatiti kao izazov.

 

Da li je ljubav u stanju oprostiti sve?

Paulo Coelho: Da, i najbolji primjer za to je Isus Krist koji oprašta i spašava. I razumjeti oprost je vrlo važno. Mislim da smo svi mi već doživjeli to. U zdravom odnosu ljubav je stanju oprostiti sve. Nemojte prihvatiti sve što kažem, ali oprostite. Ovo naravno uključuje sukobe. Sukobi su normalni, pa čak i poželjni. Suprotno onome što nam se čini, oni održavaju veze živim. Ja sam u braku već 34 godine i do danas razgovaramo, raspravljamo. Naravno da i mi imamo teške trenutke, ali idamo dalje.

 

Slažete li se s izrekom da je neznanje blaženo?

Paulo Coelho: Ne. Neznanje samo povećava naše emocije. Možemo poželjeti napraviti grešku, očito. Ali to je blesavo opravdanje, jer čuvati tajnu, nešto skriveno, je mnogo veći teret nego biti iskren, pozitivan.

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Pismo mlađem sebi

Džejn Grejam

27,00 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

Princ krvi

Rejmond E. Fajst

Redovna Cijena: 18,00 KM

Snižena cijena: 15,00 KM

Ostale knjige na popustu