Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Bosanska kuga

Bosanska kuga

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958895579

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D4716

Broj strana:

247

Težina:

334 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Pisac Emin Musaefendić u romanu Bosanska kuga svoju početnu narativnu perspektivu pozicionira na prvu liniju ratnog fronta, razvučenu po brdima iznad Maglaja, na koju je njegov glavni junak Muki prvi put doslovno iznebuha gurnut jedne mračne, kišne oktobarske noći 1992. godine. Prvi (i duži) dio romana, Muki će nam, upravo iz perspektive te noći i mjesta, otvoriti cijelu pripovjednu spiralu vlastitog života koji je prethodio njegovom prvom iskustvu s ratišta. Učinit će to vrlo efektnim strateškim otvaranjem ljubavnog fronta utisnutog u sjećanja, usred nemoći da prihvati prijeteću zbilju sadašnjosti i suoči se sa vlastitim strahom od realno bliske smrti. Tako uspostavljenom narativnom linijom, Musaefendić nas zapravo vrlo brzo lišava primisli da pred sobom imamo herojsku ratnu prozu, i nadalje, otvarajući sve dublje krugove mirnodopskih sjećanja, razotkriva Mukija kao antijunaka, a njegovu ispovijest u prvom licu vodi i utvrđuje kao klasični antiratni roman.

Musaefendić vrlo vješto izmiče kružnicu ratnih strahota u pozadinu, na rubni horizont, gdje iščezavaju vojske, ideologije, kolektivni identiteti kao pokretači borbene motiviranosti, a na sceni ostavlja individuu; dvadesetogodišnjeg studenta, košarkaša, sklonog književnosti, putovanjima, hedonizmu - sa svim njegovim otvorenim procesima formiranja ličnosti, uključujući seksualnost kao, razumljivo, dominantnu struju u toj životnoj dobi.

Po toj fokusiranosti na pojedinca na ratnom poprištu i njegove odbrambene mehanizme pomoću kojih nastoji lebdjeti između osjećaja bespomoćnosti i dezorijentiranosti, s jedne strane, naspram nagona za preživljavanjem s druge, priča pomalo podsjeća na kultni antiratni roman Na zapadu ništa novo.
Pritom, imenujući glavni lik po nadimku i zaobilazeći svaku ideološku identifikaciju i imenovanje strana u sukobu, autor romana gotovo u potpunosti uspijeva ponuditi nam univerzalnu priču iz rata, ali ne o ratu, nego o mladom čovjeku i njegovoj osobnoj životnoj drami, koji je mogao biti bilo koji vojnik u bilo kojem ratu...

Fadila Nura Haver

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 140x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Pisac Emin Musaefendić u romanu Bosanska kuga svoju početnu narativnu perspektivu pozicionira na prvu liniju ratnog fronta, razvučenu po brdima iznad Maglaja, na koju je njegov glavni junak Muki prvi put doslovno iznebuha gurnut jedne mračne, kišne oktobarske noći 1992. godine. Prvi (i duži) dio romana, Muki će nam, upravo iz perspektive te noći i mjesta, otvoriti cijelu pripovjednu spiralu vlastitog života koji je prethodio njegovom prvom iskustvu s ratišta. Učinit će to vrlo efektnim strateškim otvaranjem ljubavnog fronta utisnutog u sjećanja, usred nemoći da prihvati prijeteću zbilju sadašnjosti i suoči se sa vlastitim strahom od realno bliske smrti. Tako uspostavljenom narativnom linijom, Musaefendić nas zapravo vrlo brzo lišava primisli da pred sobom imamo herojsku ratnu prozu, i nadalje, otvarajući sve dublje krugove mirnodopskih sjećanja, razotkriva Mukija kao antijunaka, a njegovu ispovijest u prvom licu vodi i utvrđuje kao klasični antiratni roman. Musaefendić vrlo vješto izmiče kružnicu ratnih strahota u pozadinu, na rubni horizont, gdje iščezavaju vojske, ideologije, kolektivni identiteti kao pokretači borbene motiviranosti, a na sceni ostavlja individuu; dvadesetogodišnjeg studenta, košarkaša, sklonog književnosti, putovanjima, hedonizmu - sa svim njegovim otvorenim procesima formiranja ličnosti, uključujući seksualnost kao, razumljivo, dominantnu struju u toj životnoj dobi. Po toj fokusiranosti na pojedinca na ratnom poprištu i njegove odbrambene mehanizme pomoću kojih nastoji lebdjeti između osjećaja bespomoćnosti i dezorijentiranosti, s jedne strane, naspram nagona za preživljavanjem s druge, priča pomalo podsjeća na kultni antiratni roman Na zapadu ništa novo. Pritom, imenujući glavni lik po nadimku i zaobilazeći svaku ideološku identifikaciju i imenovanje strana u sukobu, autor romana gotovo u potpunosti uspijeva ponuditi nam univerzalnu priču iz rata, ali ne o ratu, nego o mladom čovjeku i njegovoj osobnoj životnoj drami, koji je mogao biti bilo koji vojnik u bilo kojem ratu... Fadila Nura Haver

Dodatne informacije

Izdavač Autor
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter