Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Drvo bez hlada

Drvo bez hlada

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-30-020-3

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

D4533

Broj strana:

80

Težina:

400 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

20,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Mostovi i praznine treća je zbirka poezije Amele Mustafić kojom ona urezuje svoj poetski glas u našem jeziku. Most, u književnim teorijama, predstavlja metaforu spajanja i mjesto susreta, što on, vlastitom konstrukcijom u zbilji i čini, spajajući nepremostivo čovjekovom hodu i pružajući mu priliku da tu nepremostivu drugost udomaći kao vlastitu.
Mustafić predstavlja glas angažirane pjesnikinje u sistemu inertne društvene svestvarnosti. Njezini stihovi bogate književnost tranzicijske nam u obrisima države. Taj angažman se upotpunjuje i pjesmom Ne u moje ime, u kojoj, između ostalog, u stihove pretvara stvarnost protiv koje se tek rijetki bune: Ne u moje ime / dobijati političke poene / slanjem pomoći u Srebrenicu. Sve što imam / su deset prstiju moga oca / u tuđoj zemlji, / sa nijednom riječju na tuđem jeziku. / (...) Ne u moje ime / otvaranje novih radnih mjesta / preko / kupljenih diploma, / rodbinskih i / stranačkih veza. / Ne u moje ime / feminizam / koji zaboravlja na rudarske ruke. / Ne u moje ime / graditi sveta mjesta / u kojima ne mogu prespavati beskućnici, / u doba migrantske krize. Ne u moje ime / samo nek je naš./. Sve nabrojeno prijeko je potrebno bosanskohercegovačkoj književnosti, i njezinoj teoriji per se koja iziskuje znatno šira promišljanja od postojećih. Na tom tragu, pjesnička se poetika koju Mustafić prezentuje u ovoj zbirci poezije nastavlja na onu postratnu, no s novim autentičnim glasom i poetskom semantikom koja se otvara na potpuno nov način pred čitateljem, rušeći barijere unutar vlastitosti i drugosti.

Azra Nezirić (odlomak iz recenzije)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 210x230
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Mostovi i praznine treća je zbirka poezije Amele Mustafić kojom ona urezuje svoj poetski glas u našem jeziku. Most, u književnim teorijama, predstavlja metaforu spajanja i mjesto susreta, što on, vlastitom konstrukcijom u zbilji i čini, spajajući nepremostivo čovjekovom hodu i pružajući mu priliku da tu nepremostivu drugost udomaći kao vlastitu. Mustafić predstavlja glas angažirane pjesnikinje u sistemu inertne društvene svestvarnosti. Njezini stihovi bogate književnost tranzicijske nam u obrisima države. Taj angažman se upotpunjuje i pjesmom Ne u moje ime, u kojoj, između ostalog, u stihove pretvara stvarnost protiv koje se tek rijetki bune: Ne u moje ime / dobijati političke poene / slanjem pomoći u Srebrenicu. Sve što imam / su deset prstiju moga oca / u tuđoj zemlji, / sa nijednom riječju na tuđem jeziku. / (...) Ne u moje ime / otvaranje novih radnih mjesta / preko / kupljenih diploma, / rodbinskih i / stranačkih veza. / Ne u moje ime / feminizam / koji zaboravlja na rudarske ruke. / Ne u moje ime / graditi sveta mjesta / u kojima ne mogu prespavati beskućnici, / u doba migrantske krize. Ne u moje ime / samo nek je naš./. Sve nabrojeno prijeko je potrebno bosanskohercegovačkoj književnosti, i njezinoj teoriji per se koja iziskuje znatno šira promišljanja od postojećih. Na tom tragu, pjesnička se poetika koju Mustafić prezentuje u ovoj zbirci poezije nastavlja na onu postratnu, no s novim autentičnim glasom i poetskom semantikom koja se otvara na potpuno nov način pred čitateljem, rušeći barijere unutar vlastitosti i drugosti. Azra Nezirić (odlomak iz recenzije)

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter