Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.674

Facebook slicica

Katalog

Vladari srednjovjekovne Bosne i njihova razdoblja

Vladari srednjovjekovne Bosne i njihova razdoblja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789926538057

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D6492

Broj strana:

328

Težina:

650 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

52,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Ova osebujna i lijepa knjiga spada u rijetke publikacije koja ima za cilj sintetičko prikazivanje srednjovjekovne bosanske prošlosti kroz djelatnosti bosanskih vladara i upravljača.

Knjiga je podjeljena u tri djela. Prvi dio knjige pod nazivom Geopolitički početak Bosne je na neki način ključnan dio ovog historijskog djela. Historičar Hamza Hamzabegović na konstruktivan način objašnjava kako je nastala srednjovjekovna Bosna u vremenu i prostoru. Ime države je takođe bilo predmet razmatranja autora.

Ličnost mađarskog kralja Bele II Slijepog igra značajnu ulogu za geopolitički početak Bosne. Naime, njegova vojska je okupirala cijeli sliv rijeke Bosne koji je bio sastavni dio Dalmacije tada pod uporavom Bizanta. Ta okupacija se dogodila 1135 na 1136. godinu. Bosne je bila na početku mađarski vojni distrikt. U kasnijem periodu stanovništvo mijenja svoje ime od Dalmata u Bosance. Treba napomenuti da ostalo stanovništvo van vojnog distrikta Bosne zadržava svoje staro dalmatrinsko ime.

Time je Hamzabegović na neki način ponudio zanimljivo viđenje naše zajedničke prošlosti i dao odgovor na mnoga pitanja. Razvitak Bosne od vojnog distrikta do Banovine to jest rubne pokrajine Mađarske Kraljevine je tema drugog dijela knjige. Težište autorovog razmatranja je ban Kulin i nešto kasnija ban Stjepan II Kotromanić. Međutim, trebamo istaći, da Hamzabegović daje dovoljno prostora i ostalim banovima u toj historijskoj epohi. Ovaj dio se završava dolaskom na vlast bana Tvrtka I Kotoromanića.

U trećem dijelu razmatra se Bosna kao Kraljevina, to jest kao potpuno neovisni politički subjekt. To je period njenih kraljeva, od prvog kralja Tvrtka I Kotromanića do posljednjeg Stjepana Tomaševića. Autor takođe opisuje vojnopolitičku penetraciju Osmanske države na balkanske i jugoistočne europske prostore. U tom periodu Osmanska država je bila sila prvog reda i bitno je obilježila tokove dalje povijesti u vojnom, političkom i kulturnom smislu.

Čitajući ovu knjigu čitaoci dobijaju odgovor na mnoge suvremene nedoumice bosanskohercegovačke historiografije. Da bi odgovorio ovakvim zahtjevnim zadacima historik Hamza Hamzabegović prati etnogenetske procese i geopolitičko formiranje naroda kod susjednih zemalja bosanske feudalne države.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2024
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x245
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ova osebujna i lijepa knjiga spada u rijetke publikacije koja ima za cilj sintetičko prikazivanje srednjovjekovne bosanske prošlosti kroz djelatnosti bosanskih vladara i upravljača. Knjiga je podjeljena u tri djela. Prvi dio knjige pod nazivom Geopolitički početak Bosne je na neki način ključnan dio ovog historijskog djela. Historičar Hamza Hamzabegović na konstruktivan način objašnjava kako je nastala srednjovjekovna Bosna u vremenu i prostoru. Ime države je takođe bilo predmet razmatranja autora. Ličnost mađarskog kralja Bele II Slijepog igra značajnu ulogu za geopolitički početak Bosne. Naime, njegova vojska je okupirala cijeli sliv rijeke Bosne koji je bio sastavni dio Dalmacije tada pod uporavom Bizanta. Ta okupacija se dogodila 1135 na 1136. godinu. Bosne je bila na početku mađarski vojni distrikt. U kasnijem periodu stanovništvo mijenja svoje ime od Dalmata u Bosance. Treba napomenuti da ostalo stanovništvo van vojnog distrikta Bosne zadržava svoje staro dalmatrinsko ime. Time je Hamzabegović na neki način ponudio zanimljivo viđenje naše zajedničke prošlosti i dao odgovor na mnoga pitanja. Razvitak Bosne od vojnog distrikta do Banovine to jest rubne pokrajine Mađarske Kraljevine je tema drugog dijela knjige. Težište autorovog razmatranja je ban Kulin i nešto kasnija ban Stjepan II Kotromanić. Međutim, trebamo istaći, da Hamzabegović daje dovoljno prostora i ostalim banovima u toj historijskoj epohi. Ovaj dio se završava dolaskom na vlast bana Tvrtka I Kotoromanića. U trećem dijelu razmatra se Bosna kao Kraljevina, to jest kao potpuno neovisni politički subjekt. To je period njenih kraljeva, od prvog kralja Tvrtka I Kotromanića do posljednjeg Stjepana Tomaševića. Autor takođe opisuje vojnopolitičku penetraciju Osmanske države na balkanske i jugoistočne europske prostore. U tom periodu Osmanska država je bila sila prvog reda i bitno je obilježila tokove dalje povijesti u vojnom, političkom i kulturnom smislu. Čitajući ovu knjigu čitaoci dobijaju odgovor na mnoge suvremene nedoumice bosanskohercegovačke historiografije. Da bi odgovorio ovakvim zahtjevnim zadacima historik Hamza Hamzabegović prati etnogenetske procese i geopolitičko formiranje naroda kod susjednih zemalja bosanske feudalne države.

Dodatne informacije

Izdavač Udruženje za kulturu Nova svjetlost
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter