Detalji
Donijeli ste odluku da se hranite pravilno i... odjednom ste zagušeni gomilom kontradiktornih informacija o tome kako to uraditi. Tu naročito smeta to što mnoge od preporuka nisu nimalo zdrave, a upućene su bolesnim ljudima, koji nisu bili u prilici da porade na stvaranju vlastitog zdravlja.
Pri tom mnoge, čak i zdrave preporuke, često dolaze sa drugih područja - sa drugačijom klimom, drugačijim tradicijama i navikama u životu. I umjesto da razvijamo svoj sistem stvaranja zdravlja, mi prihvatamo tuđa iskustva, koja nam neće dati pozitivna usmjerenja.
U knjizi Georgij Nazarov vas savjetuje, želimo da čitaocima pružimo određena uputstva za zdraviji život i razriješimo dileme koje se javljaju kako prilikom prvih koraka u zdravim navikama, tako i kod ljudi sa velikim iskustvom u zdravom načinu života koji žele da se usavršavaju.
Evo par pitanja iz knjige u vezi sa zdravom ishranom i odgovora Georgija Nazarova na njih:
Koliko tofua smijem da pojedem nedeljno? Posljednjih godina sve više usvajam makrobiotički način ishrane i često koristim tofu u makrobiotičkim obrocima. Pročitao sam da on sadrži prirodni estrogen, te da ni sa njim ne bi trebalo pretjerivati.
Ne samo tofu, već i mnoge druge namirnice, kao što su sjemenke, jezgrasti plodovi i mahunarke, sadrže u sebi fitoestrogene, koje imaju određeno negativno djelovanje, kako na žene, tako i na muškarce. Razumnom upotrebom tofua i drugih sojinih proizvoda, u proseku 3-4 puta nedeljno, činimo sebi dosta dobrog. Svakako bi trebalo voditi računa o tome da nisu prženi ili dimljeni. A što se tiče količine za jedan obrok, to zavisi od mnogih faktora: prosječna količina od 50 do 150g tofua u jednom obroku za muškarca je sasvim zadovoljavajuća.
Da li je tost s margarinom zdrav? Pojedem ih dva za užinu, iako dan obavezno počnem jabukom, ili jabukom i još nekim voćem.
Jabuka je super, ali tost nikako. Sa stanovišta pravilne ishrane, dan počinjete odlično. Jabuke ili druge vrste voća uz zdrave napitke u preijpodnevnim časovima predstavljaju jedinu hranu koja godi organizmu. Nažalost, Vi tako dobar početak dana potpuno poništite veoma nezdravom užinom. Tostiran hleb, čak i kad je od integralnog brašna, ne bih preporučio, s obzirom na to da se on dva puta obrađuje na veoma visokim temperaturama - time se kompletno uništava sve korisno u njemu, a njegove bjelančevine postaju vrlo teške za usvajanje. Margarin - biljna masnoća - prolazi kroz proces dosta složene prerade, prilikom koje gubi korisne, a dobija veoma nepovoljne sastojke, koje organizam nije u stanju da iskoristi. Takav obrok Vam ne pruža ništa korisno. Organizam pokušava da iskoristi sve što može čak i iz neodgovarajućeg obroka, a to što ne može da iskoristi, često taloži kao zalihe, kako zbog nemogućnosti da ih se oslobodi, tako i zbog pokušaja da se obezbijedi za kasnije. Te zalihe su izvrsna podloga za razmnožavanje raznih mikroorganizama: virusa, gljivica i parazita, a samim tim i za nastanak bolesti.