Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Tradicionalna Travnička kuća - Spontano stvoreni prostorni obrasci

Tradicionalna Travnička kuća - Spontano stvoreni prostorni obrasci

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958941580

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

B4350

Broj strana:

453

Težina:

2000 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

80,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Djelo na inovativan način elaborira temu o tradicionalnoj urbanoj matrici i graditeljskoj baštini travničkog naselja Osoje.
Hipotezom autorica daje riječ o srednjovjekovnom podgrađu, naselju u kome su očuvani primjerci balkansko-osmanske stambene kuće čija je arhitektura sačuvala odlike prelaznog tipa od ruralne ka urbanoj kući, a što je u istraživačkom postupku i potvrđeno, po prvi put je uspostavljena znanstvena valorizacija travničke kuće na temelju snimanja postojećeg stanja i dokumentarnog istraživanja.
Pored tipološke klasifikacije travničke kuće u naselju Osoje, data je analiza urbane strukture i arhitektonskog obrasca gradnje na način da je svaki objekat obrađen kroz evidencijski karton, a također su izdvojeni i referentni primjeri.
Jedinstvenom metodologijom ambijentalne i arhitektonske analize naselja Osoje kroz mjerilo, proporciju, volumen, materijalizaciju, konstrukciju i detalje, definirane su karakteristike tradicionalne stambene arhitekture. Zahvaljujući ovoj monografiji odlike travničke kuće neće biti poznate tek užem krugu stručnjaka, već se otkrivaju i laicima, posebno vlasnicima kuća i stanovnicima starog travničkog naselja, senzibilizirajući ih za bolje razumijevanje i poštivanje okruženja u kojem žive, ali i ukazujući na mogućnost aktivne zaštite ambijentalne sredine i pojedinačnih objekata i njihovog očuvanja u budućnosti.
Knjiga će biti od značajne pomoći budućim graditeljima, kao i konzervatorima i restauratorima, u potrazi za što boljim i kvalitetnijim rješenjima, kao i studentima koji izučavaju narodno graditeljstvo i tradicionalnu arhitekturu.

Za poseban vizualni identitet knjige Travnička kuća-spontano stvoreni prostorni obrasci pobrinuo se urednik prof. dr. Mehmed Akšamija.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2018
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 240x220
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Djelo na inovativan način elaborira temu o tradicionalnoj urbanoj matrici i graditeljskoj baštini travničkog naselja Osoje. Hipotezom autorica daje riječ o srednjovjekovnom podgrađu, naselju u kome su očuvani primjerci balkansko-osmanske stambene kuće čija je arhitektura sačuvala odlike prelaznog tipa od ruralne ka urbanoj kući, a što je u istraživačkom postupku i potvrđeno, po prvi put je uspostavljena znanstvena valorizacija travničke kuće na temelju snimanja postojećeg stanja i dokumentarnog istraživanja. Pored tipološke klasifikacije travničke kuće u naselju Osoje, data je analiza urbane strukture i arhitektonskog obrasca gradnje na način da je svaki objekat obrađen kroz evidencijski karton, a također su izdvojeni i referentni primjeri. Jedinstvenom metodologijom ambijentalne i arhitektonske analize naselja Osoje kroz mjerilo, proporciju, volumen, materijalizaciju, konstrukciju i detalje, definirane su karakteristike tradicionalne stambene arhitekture. Zahvaljujući ovoj monografiji odlike travničke kuće neće biti poznate tek užem krugu stručnjaka, već se otkrivaju i laicima, posebno vlasnicima kuća i stanovnicima starog travničkog naselja, senzibilizirajući ih za bolje razumijevanje i poštivanje okruženja u kojem žive, ali i ukazujući na mogućnost aktivne zaštite ambijentalne sredine i pojedinačnih objekata i njihovog očuvanja u budućnosti. Knjiga će biti od značajne pomoći budućim graditeljima, kao i konzervatorima i restauratorima, u potrazi za što boljim i kvalitetnijim rješenjima, kao i studentima koji izučavaju narodno graditeljstvo i tradicionalnu arhitekturu. Za poseban vizualni identitet knjige Travnička kuća-spontano stvoreni prostorni obrasci pobrinuo se urednik prof. dr. Mehmed Akšamija.

Dodatne informacije

Izdavač Zavičajni Muzej Travnik
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter