Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Metodologija uzorkovanja u okolišu

Metodologija uzorkovanja u okolišu

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958641268

Ilustracija:

Da - u boji

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D5017

Broj strana:

402

Težina:

866 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Okoliš je specifičan medij u kojem se odražavaju posljedice svih
ljudskih aktivnosti. Promjene u fizičkom, hemijskom ili biološkom stanju okoliša utiču na ljudsko zdravlje i sigurnost te na ekonomsku i socijalnu stabilnost društva. Kako bi postigli analizu svakog dijela okoliša na planeti, mogli bismo zamisliti satelit koji bi skenirao Zemljinu površinu.
Ali, to je, naravno, u domenu naučne fantastike. Umjesto toga, moramo prikupiti reprezentativne uzorke malog dijela okoliša koji nas zanima i analizirati ih kako bismo dobili informacije o sastavu nekog područja.

Svrha udžbenika je da pruži uvodna, osnovna i novija znanja, kao i
iskustva u oblasti adekvatnog uzimanja uzoraka iz okoliša na primjeru matriksa vode, hrane, zraka i zemlje. Posebno s aspekta analize okoliša - utvrđivanja postojećeg stanja okoliša ili praćenja
odgovarajućih parametara radi dobivanja spoznaje o njegovoj kvaliteti,stepenu onečišćenja, određivanja područja s izrazito visokim koncentracijama onečišćivaća (tzv. vruće tačke) te procjene rizika za okoliš ili neke njegove sastavnice. Budući da se analizira samo vrlo mali dio ukupnoga materijala, izbor toga dijela iz cjeline je najkritičniji korak analitičkoga sistema. Neadekvatno uzorkovanje unosi najveću grešku u analitički proces jer je greška uzorkovanja višestruko veća od mjerne greške.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 175x250
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Okoliš je specifičan medij u kojem se odražavaju posljedice svih ljudskih aktivnosti. Promjene u fizičkom, hemijskom ili biološkom stanju okoliša utiču na ljudsko zdravlje i sigurnost te na ekonomsku i socijalnu stabilnost društva. Kako bi postigli analizu svakog dijela okoliša na planeti, mogli bismo zamisliti satelit koji bi skenirao Zemljinu površinu. Ali, to je, naravno, u domenu naučne fantastike. Umjesto toga, moramo prikupiti reprezentativne uzorke malog dijela okoliša koji nas zanima i analizirati ih kako bismo dobili informacije o sastavu nekog područja. Svrha udžbenika je da pruži uvodna, osnovna i novija znanja, kao i iskustva u oblasti adekvatnog uzimanja uzoraka iz okoliša na primjeru matriksa vode, hrane, zraka i zemlje. Posebno s aspekta analize okoliša - utvrđivanja postojećeg stanja okoliša ili praćenja odgovarajućih parametara radi dobivanja spoznaje o njegovoj kvaliteti,stepenu onečišćenja, određivanja područja s izrazito visokim koncentracijama onečišćivaća (tzv. vruće tačke) te procjene rizika za okoliš ili neke njegove sastavnice. Budući da se analizira samo vrlo mali dio ukupnoga materijala, izbor toga dijela iz cjeline je najkritičniji korak analitičkoga sistema. Neadekvatno uzorkovanje unosi najveću grešku u analitički proces jer je greška uzorkovanja višestruko veća od mjerne greške.

Dodatne informacije

Izdavač Sveučilište Univerzitet Vitez
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter