Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Iz morfologije i sintakse savremenog bosanskog jezika

Iz morfologije i sintakse savremenog bosanskog jezika

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Halid Bulić


ISBN:

978-9958-648-04-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K7281

Broj strana:

143

Težina:

388 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Knjiga iz Morfologije i sintakse savremenog bosanskog jezika sadrži četiri rasprave: Tipovi supstantivnih dopuna glagolima u bosanskom jeziku, Indeklinabilni pridjevi u bosanskom jeziku, O upotrebi pridjeva i glagolskih pridjeva srednjeg roda u sastavu predikata rečenica kojima je subjekt prvo ili drugo lice te Morfološki i sintaksički status značenjskih jedinica bekri, deli, efendi, fra, gazi, hadži i hazreti u savremenom bosanskom jeziku.
Glavni je dio Tipovi..., u kojem je ponuđen vrlo utemeljen i zanimljiv pristup problematici supstantivnih dopuna glagolima. Autor polazi s teorijskih stajališta gramatike zavisnosti, osobito njezinog pravca razvijenog u njemačkoj lingvističkoj tradiciji, i na tom teorijsko-metodološkom temelju vrlo uspješno daje popis i opis tipova supstantivnih dopuna. Taj se opis odlikuje jasnoćom, preglednošću i sistematičnošću, te se time znatno razlikuje od sličnih opisa koji su u gramatikama bosanskoga jezika dosada nuđeni.
Druga je rasprava posvećena indeklinabilnim pridjevima u bosanskome jeziku, posebno onim koji su posuđeni iz orijentalnih jezika. Ta je rasprava prije svega značajna zato što je naslovljena problematika dosad uglavnom bila po strani zanimanja bosnista. U njoj se donosi prilično širok popis i tipologizacija indeklinabilnih pridjeva, daju se iscrpni komentari o izdvojenim tipovima te često ispravljaju ranija tumačenja koja su po autorovu mišljenju neprimjerena, pa i pogrešna.
U raspravi O upotrebi pridjeva i glagolskih pridjeva srednjeg roda u sastavu predikata rečenica kojima je subjekt prvo ili drugo lice odgovoreno je na pitanje mogu li prvo i drugo lice glagolskih oblika koji razlikuju rod imati oblike za srednji rod. O tome su pitanju u dosadašnjoj literaturi postojala različita mišljenja.
U raspravi Morfološki i sintaksički status značenjskih jedinica bekri, deli, efendi, fra, gazi, hadži i hazreti u savremenom bosanskom jeziku analizira se ponašanje navedenih jedinica u različitim sintaksičkim okolinama.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2011
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Knjiga iz Morfologije i sintakse savremenog bosanskog jezika sadrži četiri rasprave: Tipovi supstantivnih dopuna glagolima u bosanskom jeziku, Indeklinabilni pridjevi u bosanskom jeziku, O upotrebi pridjeva i glagolskih pridjeva srednjeg roda u sastavu predikata rečenica kojima je subjekt prvo ili drugo lice te Morfološki i sintaksički status značenjskih jedinica bekri, deli, efendi, fra, gazi, hadži i hazreti u savremenom bosanskom jeziku. Glavni je dio Tipovi..., u kojem je ponuđen vrlo utemeljen i zanimljiv pristup problematici supstantivnih dopuna glagolima. Autor polazi s teorijskih stajališta gramatike zavisnosti, osobito njezinog pravca razvijenog u njemačkoj lingvističkoj tradiciji, i na tom teorijsko-metodološkom temelju vrlo uspješno daje popis i opis tipova supstantivnih dopuna. Taj se opis odlikuje jasnoćom, preglednošću i sistematičnošću, te se time znatno razlikuje od sličnih opisa koji su u gramatikama bosanskoga jezika dosada nuđeni. Druga je rasprava posvećena indeklinabilnim pridjevima u bosanskome jeziku, posebno onim koji su posuđeni iz orijentalnih jezika. Ta je rasprava prije svega značajna zato što je naslovljena problematika dosad uglavnom bila po strani zanimanja bosnista. U njoj se donosi prilično širok popis i tipologizacija indeklinabilnih pridjeva, daju se iscrpni komentari o izdvojenim tipovima te često ispravljaju ranija tumačenja koja su po autorovu mišljenju neprimjerena, pa i pogrešna. U raspravi O upotrebi pridjeva i glagolskih pridjeva srednjeg roda u sastavu predikata rečenica kojima je subjekt prvo ili drugo lice odgovoreno je na pitanje mogu li prvo i drugo lice glagolskih oblika koji razlikuju rod imati oblike za srednji rod. O tome su pitanju u dosadašnjoj literaturi postojala različita mišljenja. U raspravi Morfološki i sintaksički status značenjskih jedinica bekri, deli, efendi, fra, gazi, hadži i hazreti u savremenom bosanskom jeziku analizira se ponašanje navedenih jedinica u različitim sintaksičkim okolinama.

Dodatne informacije

Izdavač Slavistički komitet
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter