Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Strepnja

Strepnja

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9926-483-15-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B6458

Broj strana:

102

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Izbor poezije daje najbolji uvid u jedan pjesnički opus, a u ovom izboru naslovljenom Strepnja čitatelj nailazi na sve teme i motive koji su karakteristični i svojstveni poeziji Desanke Maksimović, a prisutni su od njene prve do posljednje knjige. Tako npr. mjesta u kojima je živjela, stasavala i pisala zauzimaju posebno mjesto u njenoj poeziji, kao i djetinjstvo - to bezbrižno i sretno vrijeme koje pjesnikinja neprestano evocira posebno je važno i inspirativno (npr. pjesma Neko se seća detinjstva). U samoj svojoj suštini poezija Desanke Maksimović je poezija o (vlastitom) životu, o sjećanjima, o mjestima kroz koja se prolazi, o ljudima koji se na tim mjestima susreću, o prirodi, ljepotama vode, „susretu“ sa životinjama (kakve su pjesme npr. Smrt lišća, Paukova ljuljaška, Vole se dva vetra i dr.).

U njenoj poeziji sabrano je sve što ona doživljava/preživljava u svijetu u kojem živi, osjeća i stvara. Poezija proizilazi iz iskustva sa svijetom, kako onim u sebi, tako i onim mimo nas u kojem Desanka Maksimović pronalazi inspiraciju za svoje pjesme. Poezijom koju ispisuje ona nam, uslovno kazano, otvara vrata svog života, uvodeći nas u njega, govoreći o sebi, o ljudima koji ja okružuju, ona pamti slike, detalje koji joj se snažno urezuju u sjećanje, te ih, godinama kasnije ispisuje nastojeći tako očuvati dio svijeta koji vidi. Itekako su zanimljive pjesme u kojima govori o životnim radostima, o osjećajima ljubavi, sreće, punoći življenja i nekim malim životnim radostima koje mnogi ni ne uočavaju, kombinujući ih sa vlastitim doživljajem, ispisujući/oblikujući tako uspjele pjesme, u kojima je kroz nekoliko efektnih slika prenesena cijela emocija.

(Melida Travančić, izvod iz opširnijeg teksta koji objavljujemo uz ovu knjigu)

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2021
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x195
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Izbor poezije daje najbolji uvid u jedan pjesnički opus, a u ovom izboru naslovljenom Strepnja čitatelj nailazi na sve teme i motive koji su karakteristični i svojstveni poeziji Desanke Maksimović, a prisutni su od njene prve do posljednje knjige. Tako npr. mjesta u kojima je živjela, stasavala i pisala zauzimaju posebno mjesto u njenoj poeziji, kao i djetinjstvo - to bezbrižno i sretno vrijeme koje pjesnikinja neprestano evocira posebno je važno i inspirativno (npr. pjesma Neko se seća detinjstva). U samoj svojoj suštini poezija Desanke Maksimović je poezija o (vlastitom) životu, o sjećanjima, o mjestima kroz koja se prolazi, o ljudima koji se na tim mjestima susreću, o prirodi, ljepotama vode, „susretu“ sa životinjama (kakve su pjesme npr. Smrt lišća, Paukova ljuljaška, Vole se dva vetra i dr.). U njenoj poeziji sabrano je sve što ona doživljava/preživljava u svijetu u kojem živi, osjeća i stvara. Poezija proizilazi iz iskustva sa svijetom, kako onim u sebi, tako i onim mimo nas u kojem Desanka Maksimović pronalazi inspiraciju za svoje pjesme. Poezijom koju ispisuje ona nam, uslovno kazano, otvara vrata svog života, uvodeći nas u njega, govoreći o sebi, o ljudima koji ja okružuju, ona pamti slike, detalje koji joj se snažno urezuju u sjećanje, te ih, godinama kasnije ispisuje nastojeći tako očuvati dio svijeta koji vidi. Itekako su zanimljive pjesme u kojima govori o životnim radostima, o osjećajima ljubavi, sreće, punoći življenja i nekim malim životnim radostima koje mnogi ni ne uočavaju, kombinujući ih sa vlastitim doživljajem, ispisujući/oblikujući tako uspjele pjesme, u kojima je kroz nekoliko efektnih slika prenesena cijela emocija. (Melida Travančić, izvod iz opširnijeg teksta koji objavljujemo uz ovu knjigu)

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter