Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.290

Facebook slicica

Katalog

Putopis - Evlija Čelebija

Putopis - Evlija Čelebija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9789958181498

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D6258

Broj strana:

175

Težina:

312 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Čelebijina Seyahatnama - Putopis važan je izvor za istraživanje osmanske povijesti druge polovine 17. stoljeća i riznica je kulturno-historijskih, folklorističkih, gastronomskih, zemljopisnih i drugih podataka.

To je štivo oduvijek primarno svjedočilo da je Evlija Čelebija putnik svijeta kojega prvenstveno zanimaju pripovijedanje i pustolovine. On uživa u nadnaravnom i mitskom, spaja legende, snove i stvarnosti, pravi usporedbe i izvodi duhovite analogije, a pretjerivanje je za njega samo književno sredstvo kojim nastoji iznenaditi i impresionirati čitaoca te privući njegovu pažnju. Golemom maštom, inovativnim jezikom i osebujnim stilom Čelebija je ispisao jedno od najvažnijih i najpoznatijih djela svjetske putopisne književnosti. Pred nama su novopriređeni izvodi iz Seyahatname, u prijevodu Sejfudina Kemure, koji se odnose na Bosanski ajalet, prvi put objavljeni u Glasniku Zemaljskog muzeja 1908. godine.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2023
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 125x205
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Čelebijina Seyahatnama - Putopis važan je izvor za istraživanje osmanske povijesti druge polovine 17. stoljeća i riznica je kulturno-historijskih, folklorističkih, gastronomskih, zemljopisnih i drugih podataka. To je štivo oduvijek primarno svjedočilo da je Evlija Čelebija putnik svijeta kojega prvenstveno zanimaju pripovijedanje i pustolovine. On uživa u nadnaravnom i mitskom, spaja legende, snove i stvarnosti, pravi usporedbe i izvodi duhovite analogije, a pretjerivanje je za njega samo književno sredstvo kojim nastoji iznenaditi i impresionirati čitaoca te privući njegovu pažnju. Golemom maštom, inovativnim jezikom i osebujnim stilom Čelebija je ispisao jedno od najvažnijih i najpoznatijih djela svjetske putopisne književnosti. Pred nama su novopriređeni izvodi iz Seyahatname, u prijevodu Sejfudina Kemure, koji se odnose na Bosanski ajalet, prvi put objavljeni u Glasniku Zemaljskog muzeja 1908. godine.

Dodatne informacije

Izdavač Vrijeme Zenica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter