Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.285

Facebook slicica

Katalog

Historija Bošnjaka

Historija Bošnjaka

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-815-00-1-0

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K1359

Broj strana:

635

Težina:

1277 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

60,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Jedan od prvih poznatih sudova o Bošnjacima i njihovoj zemlji ujedno je i prvi nesporazum i zabluda u vezi s njima. Predstava o bosanskim muslimanima i njihovoj zemlji kao egzotičnom svijetu i tamnom vilajetu na rubu orijenta i Evrope jeste parohijalna evrocentristička zabluda i nacionalistička balkanska propaganda, nastala zato što se Bosna uvijek teško otvarala spoljnom svijetu. Činjenica da su Bošnjaci, kao muslimani, te njihova zemlja srazmjerno kasno iskusila puni uticaj evropskih ideja, vještina i mogućnosti, koje su vladale svjetskom poviješću još od XVII stoljeća.

Usljed toga je historiju Bošnjaka i njihovog životnog prostoraneophodno određivati njihovim vlastitim povijesnim epohama, čija se razvijenost ili eventualna zaostalost nikako ne mogu procjenjivati bespredmetnim upoređivanjem sa glavnim tokovima povijesti u najrazvijenijim dijelovima Evrope.

Historija Bošnjaka se može podijeliti u tri velika razdoblja:
1) doba feudalne bosanske države
2) doba osmanske vlaadavine
3) moderno doba, koje nastupa sa austrougarskom okupacijom 1878.g. I traje sve do danas.

Svako od ova tri razdoblja ima svoje brojne međufaze, sa manje ili više izraženim različitim odlikama i karakteristikama u odnosu na opće sklonosti datih epoha bošnjačke povijesti.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 1998
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 160x240
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Jedan od prvih poznatih sudova o Bošnjacima i njihovoj zemlji ujedno je i prvi nesporazum i zabluda u vezi s njima. Predstava o bosanskim muslimanima i njihovoj zemlji kao egzotičnom svijetu i tamnom vilajetu na rubu orijenta i Evrope jeste parohijalna evrocentristička zabluda i nacionalistička balkanska propaganda, nastala zato što se Bosna uvijek teško otvarala spoljnom svijetu. Činjenica da su Bošnjaci, kao muslimani, te njihova zemlja srazmjerno kasno iskusila puni uticaj evropskih ideja, vještina i mogućnosti, koje su vladale svjetskom poviješću još od XVII stoljeća. Usljed toga je historiju Bošnjaka i njihovog životnog prostoraneophodno određivati njihovim vlastitim povijesnim epohama, čija se razvijenost ili eventualna zaostalost nikako ne mogu procjenjivati bespredmetnim upoređivanjem sa glavnim tokovima povijesti u najrazvijenijim dijelovima Evrope. Historija Bošnjaka se može podijeliti u tri velika razdoblja: 1) doba feudalne bosanske države 2) doba osmanske vlaadavine 3) moderno doba, koje nastupa sa austrougarskom okupacijom 1878.g. I traje sve do danas. Svako od ova tri razdoblja ima svoje brojne međufaze, sa manje ili više izraženim različitim odlikama i karakteristikama u odnosu na opće sklonosti datih epoha bošnjačke povijesti.

Dodatne informacije

Izdavač Preporod
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter