Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Znakovi pored puta

Znakovi pored puta

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Ivo Andrić


ISBN:

978-86-86003-50-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K3471

Broj strana:

470

Težina:

700 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Trajno je samo ono što nije dobilo oblik ni ime, što nikad nije ni napuštalo beskrajne i vječite predjele nepostojanja.

Dnevnički u Andrićevim Znakovima pored puta jeste kratki tekst koji se može napisati u toku jednog dana, u kome pisac ispisuje trenutno raspoloženje, viđenje neke pojave, ličnosti, utisak sa puta ili misao koja ga preokupira. Godinama bilježene i bez određenog reda pisane, takve zapise pisac sabira u knjigu koja postaje ogledalo njegove duše, a ne dnevnik. Princip organizacije tekstova u knjizi nije tok vremena, kao što je u klasičnom dnevniku, već spontani rad duše koja živo i osjetljivo reaguje na svakodnevne podsticaje i prerađuje ih u meditacije i vizije, u snimke predjela i ljudi. Spontanost i neobaveznost glavna su odlika takvog, višeg, duhovnog dnevnika kakvi su Znakovi pored puta. Tekst u njima raste i razvija se kao organsko tkivo:
- Jedan fragment naslanja se na drugi, a ovaj na sljedeći, i tako do u nedogled. Ta ograničenost i spontano stapanje manjih tekstova u veće cjeline, djelo, jedno je od glavnih odlika Andrićevog radnog postupka. Kaže sam na jednom mjestu: Ja u stvari nisam nikada pisao knjige nego rašivene i razbacane tekstove koji su se s vremenom, sa manje ili više logike, povezivali u knjige – romane ili zbirke pripovedaka.
Takav radni postupak posebno je uočljiv u Znakovima pored puta. Reč je o kratkim zapisima koji se sami od sebe povezuju u veće cjeline da bi tako obuhvatili široki spektar života i mnogostruke stvarnosti onako kako se prelivaju u osetljivoj pjesničkoj svijesti.

  • Izdanje: 2
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 155x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Trajno je samo ono što nije dobilo oblik ni ime, što nikad nije ni napuštalo beskrajne i vječite predjele nepostojanja. Dnevnički u Andrićevim Znakovima pored puta jeste kratki tekst koji se može napisati u toku jednog dana, u kome pisac ispisuje trenutno raspoloženje, viđenje neke pojave, ličnosti, utisak sa puta ili misao koja ga preokupira. Godinama bilježene i bez određenog reda pisane, takve zapise pisac sabira u knjigu koja postaje ogledalo njegove duše, a ne dnevnik. Princip organizacije tekstova u knjizi nije tok vremena, kao što je u klasičnom dnevniku, već spontani rad duše koja živo i osjetljivo reaguje na svakodnevne podsticaje i prerađuje ih u meditacije i vizije, u snimke predjela i ljudi. Spontanost i neobaveznost glavna su odlika takvog, višeg, duhovnog dnevnika kakvi su Znakovi pored puta. Tekst u njima raste i razvija se kao organsko tkivo: - Jedan fragment naslanja se na drugi, a ovaj na sljedeći, i tako do u nedogled. Ta ograničenost i spontano stapanje manjih tekstova u veće cjeline, djelo, jedno je od glavnih odlika Andrićevog radnog postupka. Kaže sam na jednom mjestu: Ja u stvari nisam nikada pisao knjige nego rašivene i razbacane tekstove koji su se s vremenom, sa manje ili više logike, povezivali u knjige – romane ili zbirke pripovedaka. Takav radni postupak posebno je uočljiv u Znakovima pored puta. Reč je o kratkim zapisima koji se sami od sebe povezuju u veće cjeline da bi tako obuhvatili široki spektar života i mnogostruke stvarnosti onako kako se prelivaju u osetljivoj pjesničkoj svijesti.

Dodatne informacije

Izdavač Sezam book
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter