Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Zlatni paviljon

Zlatni paviljon

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Jukio Mišima


ISBN:

9788644707790

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

D1283

Broj strana:

307

Težina:

355 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

24,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Glavni junak Mišiminog romana ‒ Mizogući, nesrećan zbog svog mucanja i neprivlačnog izgleda, utvrđuje zapreku između sebe i spoljašnjeg sveta. Nemoćan da se iskaže pred drugima, gord zbog toga što ga ne razumeju, ovaj mladić, zatvoren u sebe, reljefno slika predele svoje duše kroz pripovest. Put junakovog zen-budističkog obrazovanja za sveštenika, uz intelektualno i duhovno oblikovanje, prate brojni unutrašnji sukobi i previranja, uzleti misli i njeno poniranje u tamu.

Šta menja svet ‒ delo ili znanje? Da li je zlo moguće? Kakav je značaj umetnosti i lepote u čovekovom životu? Kakav je odnos između lepote i ništavila? Kako se osvaja trenutak večnosti i kako se može sagledati večnost trenutka?

Složenost duševne pometenosti junaka, koji se sve više prepušta destruktivnim porivima, dočarava se na pozadini turobnih ratnih i posleratnih godina u Japanu. Ipak, u opštem sivilu, nad prolaznošću i ništavnošću pojedinačnih sudbina, u Mizogućijevoj svesti razvija se predstava o lepoti, oličena u Zlatnom paviljonu. Ovo svetilište, izvanredno delo budističke arhitekture, jeste simbol lepote. Dok pratimo zanos jedne duše, ono izranja iz živopisnosti boja i zlatnih preliva, okupano svetlošću, natkriljujući sve ostalo bogatstvom svog značenja.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2022
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x200
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Glavni junak Mišiminog romana ‒ Mizogući, nesrećan zbog svog mucanja i neprivlačnog izgleda, utvrđuje zapreku između sebe i spoljašnjeg sveta. Nemoćan da se iskaže pred drugima, gord zbog toga što ga ne razumeju, ovaj mladić, zatvoren u sebe, reljefno slika predele svoje duše kroz pripovest. Put junakovog zen-budističkog obrazovanja za sveštenika, uz intelektualno i duhovno oblikovanje, prate brojni unutrašnji sukobi i previranja, uzleti misli i njeno poniranje u tamu. Šta menja svet ‒ delo ili znanje? Da li je zlo moguće? Kakav je značaj umetnosti i lepote u čovekovom životu? Kakav je odnos između lepote i ništavila? Kako se osvaja trenutak večnosti i kako se može sagledati večnost trenutka? Složenost duševne pometenosti junaka, koji se sve više prepušta destruktivnim porivima, dočarava se na pozadini turobnih ratnih i posleratnih godina u Japanu. Ipak, u opštem sivilu, nad prolaznošću i ništavnošću pojedinačnih sudbina, u Mizogućijevoj svesti razvija se predstava o lepoti, oličena u Zlatnom paviljonu. Ovo svetilište, izvanredno delo budističke arhitekture, jeste simbol lepote. Dok pratimo zanos jedne duše, ono izranja iz živopisnosti boja i zlatnih preliva, okupano svetlošću, natkriljujući sve ostalo bogatstvom svog značenja.

Dodatne informacije

Izdavač Plato
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter