Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Zlatna bilježnica

Zlatna bilježnica

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Doris Lessing


ISBN:

9789531208291

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V0134

Broj strana:

734

Težina:

891 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

54,35 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

U iznimno bogatom opusu Doris Lessing roman Zlatna bilježnica zauzima posebno mjesto. Služeći se u velikoj mjeri autobiografskom gradom, autorica govori o emancipiranim ženama, intelektualkama, koje vlastitu realizaciju ne vide isključivo u emocionalnim odnosima s muškarcima i unutar obitelji; one se same probijaju kroz život baveći se vlastitim umjetničkim i kreativnim karijerama, a intenzivno su uronjene i u svijet politike.

Glavna junakinja romana Anna Wulf književnica je, nonkonformistična intelektualka, predstavljena u trenutku stvaralačke krize, kad napušta i vjeru u komunistički pokret kojemu je pripadala.

U romanu posebno mjesto imaju četiri Annine bilježnice u kojima ona ispovijeda različite oblike svojega traumatičnoga životnog iskustva. Dijelovi romana pisani u trećem licu, pak, otvaraju novu, izvanjsku vizuru na Annin život te se Zlatna bilježnica pokazuje kao polifono organiziran roman koji predočava sofisticiranim narativnim sredstvima traumatično iskustvo jedne intelektualke.

  • Originalni naziv: The Golden notebook
  • Prevodilac: Mate Maras
  • Izdanje: 0
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x195
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

U iznimno bogatom opusu Doris Lessing roman Zlatna bilježnica zauzima posebno mjesto. Služeći se u velikoj mjeri autobiografskom gradom, autorica govori o emancipiranim ženama, intelektualkama, koje vlastitu realizaciju ne vide isključivo u emocionalnim odnosima s muškarcima i unutar obitelji; one se same probijaju kroz život baveći se vlastitim umjetničkim i kreativnim karijerama, a intenzivno su uronjene i u svijet politike. Glavna junakinja romana Anna Wulf književnica je, nonkonformistična intelektualka, predstavljena u trenutku stvaralačke krize, kad napušta i vjeru u komunistički pokret kojemu je pripadala. U romanu posebno mjesto imaju četiri Annine bilježnice u kojima ona ispovijeda različite oblike svojega traumatičnoga životnog iskustva. Dijelovi romana pisani u trećem licu, pak, otvaraju novu, izvanjsku vizuru na Annin život te se Zlatna bilježnica pokazuje kao polifono organiziran roman koji predočava sofisticiranim narativnim sredstvima traumatično iskustvo jedne intelektualke.

Dodatne informacije

Izdavač Profil
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter