Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Životinjska farma

Životinjska farma

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: George Orwell


ISBN:

9958-717-15-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M0251

Broj strana:

96

Težina:

134 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

8,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Životinjska farma, svojevrsna satirična politička basna, uz roman 1984. najslavnije je djelo velikog engleskog pisca Georgea Orwella. Upravo se Orwell u cijelom svijetu drži za paradigmu pisca koji je u svom djelu uspješno združio literarne i političke ciljeve.

Sin engleskoga kolonijalnog činovnika u Indiji, nakon školovanja u Engleskoj radio u policijskoj službi u Burmi, potom živio u Parizu i Londonu kao skitnica, kuhinjski i knjižarski pomoćnik. Bio dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu, gdje je teže ranjen. Okušao se i kao farmer. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata radi na londonskom BBC-ju. Orwell bio je antimperijalist, uvjereni ljevičar, pristalica Komunističke internacionale.
U Španjolskoj je prozreo bit staljinističke međunarodne prijevare i odatle se rađa njegova golema satiričko-kritička energija usmjerena na opisivanje i razobličavanje totalitarizma. Tomu su posvećena dva njegova najpoznatija romana alegorijska satira Životinjska farma (1945) i politički roman Hiljadu devetsto osamdeset četvrta (1949).
Tim djelima, koja su stekla planetarnu recepciju i unišla u univerzalni intelektualno-politički diskurs Dvadesetoga stoljeća, Orwell je nastavio blistavu tradiciju engleske negativne utopije i satire od Swifta i Defoea, do Huxleyja. Objavio još autobiografske zapise Nitko i ništa u Parizu i Londonu (1933) i Kataloniji u čast (1937), roman Burmanski dani (1943), a posthumno mu je 1967. godine objavljena značajna zbirka socijalno-kritičkih i književnih eseja i pisama.

  • Originalni naziv: Animal Farm
  • Prevodilac: Vladimir Roksandić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Životinjska farma, svojevrsna satirična politička basna, uz roman 1984. najslavnije je djelo velikog engleskog pisca Georgea Orwella. Upravo se Orwell u cijelom svijetu drži za paradigmu pisca koji je u svom djelu uspješno združio literarne i političke ciljeve. Sin engleskoga kolonijalnog činovnika u Indiji, nakon školovanja u Engleskoj radio u policijskoj službi u Burmi, potom živio u Parizu i Londonu kao skitnica, kuhinjski i knjižarski pomoćnik. Bio dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu, gdje je teže ranjen. Okušao se i kao farmer. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata radi na londonskom BBC-ju. Orwell bio je antimperijalist, uvjereni ljevičar, pristalica Komunističke internacionale. U Španjolskoj je prozreo bit staljinističke međunarodne prijevare i odatle se rađa njegova golema satiričko-kritička energija usmjerena na opisivanje i razobličavanje totalitarizma. Tomu su posvećena dva njegova najpoznatija romana alegorijska satira Životinjska farma (1945) i politički roman Hiljadu devetsto osamdeset četvrta (1949). Tim djelima, koja su stekla planetarnu recepciju i unišla u univerzalni intelektualno-politički diskurs Dvadesetoga stoljeća, Orwell je nastavio blistavu tradiciju engleske negativne utopije i satire od Swifta i Defoea, do Huxleyja. Objavio još autobiografske zapise Nitko i ništa u Parizu i Londonu (1933) i Kataloniji u čast (1937), roman Burmanski dani (1943), a posthumno mu je 1967. godine objavljena značajna zbirka socijalno-kritičkih i književnih eseja i pisama.

Dodatne informacije

Izdavač Civitas
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter