Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog

Zeničke sveske - juni 2013

Zeničke sveske - juni 2013

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

1840-0868

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K8787

Broj strana:

322

Težina:

455 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

U svojoj knizi Violence et Métaphysique Jacques Derrida nastojeći da dohvati i dekonstruira metaforičnost govora, ne samo filozofskog, daje za pravo Borgesu na kog se poziva. Naime, Argentinac će u karakteristično zagonetnoj lapidarnoj ležernosti, uz lukavu ogradu, dozvoliti sljedeće: „Možda je opšta istorija samo istorija nekoliko metafora.“ A među tih nekoliko ’nositeljica svijeta’, kako minulog tako i nadolazećeg, francuski mislilac, bezrezervno i bez oklijevanja, svrstava svjetlost. I veli začuđeno pronicljivo: „Ko će njome ovladati, ko će joj izreći smisao, a da ne bude njime izrečen. Koji će joj govor ikada umaći?“ S onu stranu ustezanja, možemo reći kako je David Hockney jedan od privilegiranih koji je prodro u tu tajanstvenost, ali tako da je ničim ne povrijedi. Ako je Roland Barthes u čuvenoj sintagmi „zadovolstvo u tekstu“ čudesno lucidno i/zazvao hermeneutičko interaktivno „podrhtavanje Smisla i Značenja” između pisanja i čitanja, onda analogno tome, slobodno možemo stati uz to kako je Hockney suptilno uveo u likovnu umjetnost „zadovoljstvo u slici“, mada tim pristupom užitak nipošto nije iscrpljen na oba pola: stvaranja i recepcije, jer prisustvujemo jednako „bezinteresnom dopadanju“ i u njegovom crtežu, grafici, fotografiji...

S dubokim poštovanjem spram Hockneyeva cjelokupna stvaralaštva, ekskluzivno počašćeni velikodušno ustupljenim radovima iz rane faze za naslovnicu, pouzdajemo se da će simbolično našu iskrenu zahvalnost djelomice prenijeti odabrani ogled Sunlight, beaches and boys izvrsnog poznavatelja Hockneyeva opusa, američkog spisatelja Edmunda White-a, u prijevodu urednice Venite Popović.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x205
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U svojoj knizi Violence et Métaphysique Jacques Derrida nastojeći da dohvati i dekonstruira metaforičnost govora, ne samo filozofskog, daje za pravo Borgesu na kog se poziva. Naime, Argentinac će u karakteristično zagonetnoj lapidarnoj ležernosti, uz lukavu ogradu, dozvoliti sljedeće: „Možda je opšta istorija samo istorija nekoliko metafora.“ A među tih nekoliko ’nositeljica svijeta’, kako minulog tako i nadolazećeg, francuski mislilac, bezrezervno i bez oklijevanja, svrstava svjetlost. I veli začuđeno pronicljivo: „Ko će njome ovladati, ko će joj izreći smisao, a da ne bude njime izrečen. Koji će joj govor ikada umaći?“ S onu stranu ustezanja, možemo reći kako je David Hockney jedan od privilegiranih koji je prodro u tu tajanstvenost, ali tako da je ničim ne povrijedi. Ako je Roland Barthes u čuvenoj sintagmi „zadovolstvo u tekstu“ čudesno lucidno i/zazvao hermeneutičko interaktivno „podrhtavanje Smisla i Značenja” između pisanja i čitanja, onda analogno tome, slobodno možemo stati uz to kako je Hockney suptilno uveo u likovnu umjetnost „zadovoljstvo u slici“, mada tim pristupom užitak nipošto nije iscrpljen na oba pola: stvaranja i recepcije, jer prisustvujemo jednako „bezinteresnom dopadanju“ i u njegovom crtežu, grafici, fotografiji... S dubokim poštovanjem spram Hockneyeva cjelokupna stvaralaštva, ekskluzivno počašćeni velikodušno ustupljenim radovima iz rane faze za naslovnicu, pouzdajemo se da će simbolično našu iskrenu zahvalnost djelomice prenijeti odabrani ogled Sunlight, beaches and boys izvrsnog poznavatelja Hockneyeva opusa, američkog spisatelja Edmunda White-a, u prijevodu urednice Venite Popović.

Dodatne informacije

Izdavač Bosansko narodno pozorište Zenica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter