Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

25.417

Facebook slicica

Katalog

Prehrana i kultura - sociologija hrane

Prehrana i kultura - sociologija hrane

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

M4511

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

M4511

Broj strana:

160

Težina:

293 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

U ovom sveobuhvatnom pregledu sociologije hrane i prehrane autori objašnjavaju zbog čega se ova tema pojavila kao značajno područje socioloških istraživanja.

Crpeći iz interdisciplinarnih izvora, autori istražuju empirijska pitanja koja proizlaze iz odnosa hrane prema nejednakosti, neimaštini, do umiranja od gladi.
Autori u ovoj knjizi tretiraju hranu i kao širu teorijsku temu (hrana kao kulturalni simbol i fundamentalna pitanja njenog konzumiranja).

Teme istraživanja uključuju:

povezanost između hrane, prehrane i zdravlja

porast poremećaja prehrane u suvremenim društvima

nejednakost u konzumiranju prema društvenoj klasi, spolu, dobi i nacionalnoj pripadnosti

odnos hrane prema definiciji osobnih i javnih sfera

kulinarske kulture promatrane iz povijesne i antropološke perspektive

utjecaj kolonijalizma i migracija na prehranu

promjene u tehnologijama proizvodnje hrane i njihov utjecaj na društvo.

Ova knjiga predstavlja temeljno gradivo za sve one koji žele shvatiti ulogu hrane u suvremenom svijetu. Osobito će biti zanimljiva studentima sociologije i antropologije kulture i konzumiranja kao i onima koji se bave proučavanjem hrane i načina prehrane.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 1998
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

U ovom sveobuhvatnom pregledu sociologije hrane i prehrane autori objašnjavaju zbog čega se ova tema pojavila kao značajno područje socioloških istraživanja. Crpeći iz interdisciplinarnih izvora, autori istražuju empirijska pitanja koja proizlaze iz odnosa hrane prema nejednakosti, neimaštini, do umiranja od gladi. Autori u ovoj knjizi tretiraju hranu i kao širu teorijsku temu (hrana kao kulturalni simbol i fundamentalna pitanja njenog konzumiranja). Teme istraživanja uključuju: povezanost između hrane, prehrane i zdravlja porast poremećaja prehrane u suvremenim društvima nejednakost u konzumiranju prema društvenoj klasi, spolu, dobi i nacionalnoj pripadnosti odnos hrane prema definiciji osobnih i javnih sfera kulinarske kulture promatrane iz povijesne i antropološke perspektive utjecaj kolonijalizma i migracija na prehranu promjene u tehnologijama proizvodnje hrane i njihov utjecaj na društvo. Ova knjiga predstavlja temeljno gradivo za sve one koji žele shvatiti ulogu hrane u suvremenom svijetu. Osobito će biti zanimljiva studentima sociologije i antropologije kulture i konzumiranja kao i onima koji se bave proučavanjem hrane i načina prehrane.

Dodatne informacije

Izdavač Jesenski i Turk
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter